Sidebar

12
Wed, May
2 New Articles

Ενδιαφέρουσα και με αθρόα συμμετοχή η διάλεξη με θέμα: «Καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών: Ο ρόλος των αθλητικών Φορέων στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου».

Ανακοινώσεις
Tools
Typography

ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNESCO

«Καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών: Ο ρόλος των αθλητικών Φορέων στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου». Αυτός ήταν ο τίτλος της πετυχημένης διάλεξης που διοργάνωσε η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στη Λεμεσό.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε», για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη. Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή Κύπρου που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 με σκοπό την κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση.

Σκοπός της διάλεξης, που ήταν η δεύτερη που διοργανώνεται μεταξύ του ΚΟΑ και του Γραφείου της UNESCO, είναι η επιμόρφωση, ευαισθητοποίηση και εξοικείωση όλων των εμπλεκομένων φορέων του αθλητισμού (Ομοσπονδιών, σωματείων, συλλόγων, ομίλων, προπονητών, αθλητών, γονέων, αθλητίατρων, κ.α.) σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ανηλίκων. Για το σκοπό αυτό, έντονο ήταν το παρόν και η ενεργός συμμετοχή στη διάλεξη προπονητών, Προέδρων και εκπροσώπων των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Τη διάλεξη τίμησαν με την παρουσία τους και απήθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος του ΚΟΑ Δρ Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα και ο Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης και Μέλος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Δρ Παύλος Δαπόλας.

Η κ. Παπαέλληνα αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους ομιλητές Δρ Γιώργο Νικολαΐδη,  κ. Αναστασία Παπαδοπούλου, καθώς και  όλους τους παρευρισκόμενους, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης στο χώρο του αθλητισμού, είναι αποφασισμένος να συμβάλει στον κοινό στόχο για την προστασία των παιδιών στον χώρο του αθλητισμού. Τα ποσοστά έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό, καθώς ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης. Για το λόγο αυτό, ο ΚΟΑ συμμετέχει σε ευρωπαϊκά συνέδρια, συνδιοργανώνει διαλέξεις  και έχει καταρτίσει μέσω της Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός» του ΚΟΑ κώδικα για ενήλικες. Πρόσφατα μετά από πρόσκληση της κ. Αναστασίας Παπαδοπούλου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως ο αθλητισμός συμπεριληφθεί  στη εθνική στρατηγική και τροχιοδρομηθούν το  συντομότερο δυνατό ενέργειες για συγγραφή ειδικού εγχειριδίου και Σχεδίου δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης για ανηλίκους. Ο ΚΟΑ έχει καθήκον να χαράξει πολιτική, συμβάλλοντας στοχευμένα στην υλοποίηση των στόχων της εθνικής στρατηγικής, κρατώντας τους ανήλικους αθλητές ασφαλείς και συμβάλλοντας με υπευθυνότητα στην επιμόρφωση, ευαισθητοποίηση και εξοικείωση όλων όσων εμπλέκονται με τον αθλητισμό, παράγοντες Ομοσπονδιών, σωματείων και Ομίλων, υφιστάμενους και μελλοντικούς προπονητές, αθλητές και γονείς».

Ο κ. Δαπόλας στον χαιρετισμό του τόνισε: «Δυστυχώς, το φαινόμενο της σεξουαλικής βίας σε βάρος των παιδιών είναι παγκόσμιο. Στοιχεία, που παρουσιάζονται από διεθνείς και τοπικούς έγκριτους φορείς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου καταδεικνύουν πως ένα στα πέντε παιδιά είναι ήδη  ή θα πέσουν θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στόχος μας είναι η επιμόρφωση, η ευαισθητοποίηση και η εξοικείωση όλων των αθλητικών  φορέων πολυεπίπεδα, σε επίπεδο  Ομοσπονδιών, σωματείων, συλλόγων,  προπονητών, αθλητών, γονέων, αθλητίατρων και άλλων, σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ανηλίκων. Οι αθλητικοί φορείς χαρακτηρίζονται από την ευκολία επικοινωνίας με τη μάζα των νέων και των ενηλίκων και γι’ αυτό ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν στην προσπάθεια αυτή είναι τεράστιας σημασίας».

Τη διάλεξη  παρουσίασε ο Δρ. Γιώργος Νικολαΐδης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στην Ελλάδα, Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή για την εφαρμογή της Συνθήκης του Λανζαρότε και στο πρόγραμμα «Οικοδομώντας μια Ευρώπη με και για τα παιδιά» στο Συμβούλιο της Ευρώπης και Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα θέματα κακοποίησης – παραμέλησης των παιδιών.

Ομιλήτρια ήταν επίσης η κ. Αναστασία Παπαδοπούλου, η οποία ανέπτυξε τη νομική υπόσταση του θέματος. Η κ. Παπαδοπούλου είναι νομικός και μέλος της συγγραφικής ομάδας της νομοθεσίας του 2014 για τη σεξουαλική κακοποίηση, Ειδική Σύμβουλος  της Ad hoc Επιτροπής για σκοπούς ετοιμασίας της Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία, διορισμένη από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλη του 2015. Η Αναστασία Παπαδοπούλου είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης των Παιδιών, καθώς και κατά της παιδικής πορνογραφίας.