Sidebar

12
Wed, May
2 New Articles

Στην Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα το Βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός – Μαριάννα Ζαχαριάδη»

Ανακοινώσεις
Tools
Typography

Η Επιτροπή «Ισότητας των Φύλων στον Αθλητισμό» του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, κατά τη διάρκεια της τελετής των Αρίστων της χρονιάς  της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου,  βράβευσε την Δρ Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα με το βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός – Μαριάννα Ζαχαριάδη».

Η απονομή έγινε από τον Πρόεδρο του ΚΟΑ κ. Κλεάνθη Γεωργιάδη και την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ισότητας των Φύλων στον Αθλητισμό» κ. Εβελίνα Γεωργιάδη.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής διαβάζοντας  το σκεπτικό της βράβευσης, ανέφερε και τα εξής: «Με εισήγηση της Επιτροπής μας Ισότητας των Φύλων στον Αθλητισμό και την μετέπειτα επικύρωσή της από το Διοικητικό  Συμβούλιο του ΚΟΑ, το βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός – Μαριάννα Ζαχαριάδη» απονέμεται φέτος στη Δρ Κλέα Χατζηστεφάνου – Παπαέλληνα, για τη μακροχρόνια και πολύπλευρη προσφορά της στον Κυπριακό αθλητισμό. Ο λιγοστός χρόνος που έχω στη διάθεσή μου σίγουρα δεν επαρκεί για να παρουσιάσω το πλούσιο και πολυσχιδές έργο της Δρ Παπαέλληνα. Ακαδημαϊκός στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο γνωστικό αντικείμενο «Φυσική Αγωγή», έχει τον Ολυμπισμό στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της και ήταν για πολλά χρόνια ενεργοποιημένη εθελοντικά στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή. Διετέλεσε Γενική Συντονίστρια του Γραφείου Ολυμπιακού Συντονισμού  «ΑΘΗΝΑ 2004» της ΚΟΕ, έχοντας οργανώσει το μόνιμο πυρήνα εθελοντριών της ΚΟΕ και συντονίζοντας δραστηριότητες που αφορούσαν τον Εθελοντισμό, τη Λαμπαδηδρομία Αθήνα 2004, την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και την Ολυμπιακή Εκπαίδευση.  Διετέλεσε μετέπειτα μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ και είχε την αποκλειστική ευθύνη για την Ολυμπιακή Παιδεία. Το 2003 διορίστηκε από τον ΚΟΑ “Πρέσβειρα του Αθλητισμού, της Ανοχής και του Ευ Αγωνίζεσθαι  Fair Play το 2004.  Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, ενώ το Ιανουάριο του 2014 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ, θέση  που κατείχε μέχρι τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Ο απολογισμός του έργου της στη θέση της Προέδρου του ΚΟΑ αναμφίβολα αναδεικνύει μια βαρυσήμαντη κληρονομιά για τον Κυπριακό αθλητισμό. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, συνόδους και  επιτροπές στην Κύπρο και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων είναι η Επιτροπή «Γυναίκα και ισότητα στον Αθλητισμό» των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, η Επιτροπή Εκπαίδευσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητιατρικής (FIMS), και το Πρόγραμμα Πολιτισμού της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων. Η παρουσία της στο πρώτο Διεθνές συνέδριο για τη  Γυναίκα και τον Αθλητισμό στο Brighton το 1994, ήταν καταλυτική για την προώθηση της λεγόμενης Διακήρυξης του Brighton στην Κύπρο, την ίδρυση της Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός» του ΚΟΑ (που έχει μετονομαστεί πρόσφατα σε Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στον Αθλητισμό) και τη γενική εκστρατεία που ακολούθησε για την ίση συμμετοχή και την παροχή ίσων ευκαιριών για άντρες και γυναίκες στον αθλητισμό. Αγαπητή φίλη Κλέα – ένα μεγάλο ευχαριστώ σου οφείλουμε για όλα όσα έχεις προσφέρει στον αθλητισμό του τόπου μας!».

Η Δρ Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα  από την πλευρά της, φανερά συγκινημένη εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες της για την τιμητική βράβευση της από την Επιτροπή Γυναίκα και Αθλητισμός και τον ΚΟΑ. Στην αντιφώνηση της, είπε τα ακόλουθα: «Το βραβείο που μόλις παρέλαβα φέρει το όνομα «Γυναίκα και Αθλητισμός Μαριάννα Ζαχαριάδη» και είναι αφιερωμένο στην μνήμη της μεγάλης μας αθλήτριας με ταλέντο που δεν πρόλαβε όμως να χαρεί εκείνα τα οποία ονειρεύτηκε. Μου περιποιεί πολύ μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ στην σημαντικότερη και την πιο ενδιαφέρουσα σύναξη του αθλητικού κόσμου του τόπου μας, τη γιορτή της ΕΑΚ παρουσία της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας του τόπου μας. Ευχαριστώ  από καρδιάς την «Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στον Αθλητισμό του ΚΟΑ» και το ΔΣ του ΚΟΑ για την μεγάλη τιμή . Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί  η βράβευση αυτή προέρχεται από την οικογένεια μου, την αθλητική οικογένεια και η συγκίνηση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Το βραβείο που μόλις μου απονείματε, θεωρώ ότι δεν είναι δικό μου.  Ανήκει εξίσου σε όλους που μοιράζονται μαζί μου την πίστη στην αξία του «ευ αγωνίζεσθαι». Ο αθλητισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με ευρύτερα θέματα παιδείας και αγωγής. Ίσως να ακούγεται ρομαντικό, ότι η διάδοση των Ολυμπιακών αξιών μπορεί να κάνει μια κοινωνία καλύτερη και να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων, αλλά το πιστεύω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι η επιστροφή στις αξίες που μας έκαναν ως Έλληνες γνωστούς ανά το παγκόσμιο είναι η απάντηση στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε. Στοχάζομαι τώρα την ιερή συγκίνηση που θα ένιωθε ο Δημήτριος ο Σαλαμίνιος το 300 μ.x, ο σημαντικότερος Κύπριος αθλητής της αρχαιότητας, όταν στην Αρχαία Ολυμπία στεφανωνόταν ως Ολυμπιονίκης. Αλλά την ίδια στιγμή, κρατώντας αυτό το βραβείο στο χέρι, σκέφτομαι και την Καλλιπάτειρα, ως σύμβολο, που είχε ανίψι, τρία αδέλφια, γιο και πατέρα Ολυμπιονίκες, που δεν μπορούσε ούτε καν στο στάδιο να μπει. Ναι σήμερα έχουν γίνει βήματα μπροστά. Η προσπάθεια θα πρέπει όμως να συνεχιστεί ώστε να δούμε τη γυναίκα να προωθείται όσο γίνεται ψηλότερα όπως ορίζει και το σύνθημα της εκδήλωσης για τον αθλητισμό γενικά. Έχοντας όλα αυτά κατά νου σας ευχαριστώ ξανά για την μεγάλη τιμή και τη χαρά που μου έχετε προσφέρει με την χειρονομίας σας και συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευθέντες».