Sidebar

07
Fri, May
1 New Articles

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βράβευση των Ολυμπιονικών

Ανακοινώσεις
Tools
Typography

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

στην εκδήλωση τιμής στους Ολυμπιονίκες

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

 

Θεωρώ μεγάλη τιμή να παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση καθώς σε αυτό το βήμα  θα σταθούν σε λίγο, οι πιο σπουδαίοι αθλητές της χώρας μας.

Οι άντρες και οι γυναίκες που κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σύνορα μας και απέδειξαν πως όταν το ταλέντο, συνοδεύεται από σκληρή και οργανωμένη επιστημονική δουλειά, δεν γνωρίζει όρια. 

Το όριο για σας, είναι ο ουρανός.

Εκεί που το περασμένο καλοκαίρι μας ανεβάσατε παρακολουθώντας σας να διακρίνεστε ανάμεσα σε ισάξιους πρωταθλητές από όλο τον κόσμο.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η Κύπρος  πραγματοποίησε χάρη σε σας μια από τις καλύτερες παρουσίες της στην ιστορία των αγώνων.

Η χώρα μας στους 31ους Ολυμπιακούς στη μακρινή Βραζιλία, είδε τέσσερις αθλητές της να παίρνουν τον τίτλο του ολυμπιονίκη, μετά το πλασάρισμα στην πρώτη οκτάδα των αγωνισμάτων τους. Μας αποδείξατε πέραν πάσης αμφιβολίας πως στη ζωή μας υπάρχει χώρος για όνειρα.

Ακόμη και όνειρα που πριν μπούμε στο στίβο που επιλέξαμε να αγωνιστούμε, φαίνονταν ασύλληπτα.

Φίλες και φίλοι,

Πίστευα πάντα στη δύναμη του αθλητισμού, και θαύμαζα – όπως όλοι φαντάζομαι εδώ- τους μύθους των Ολυμπιακών Αγώνων. Κι αυτό γιατί παρά τις επί μέρους επιφυλάξεις που μπορεί να έχει κανείς για τους σπουδαίους αυτούς αγώνες και κριτικές που κατά καιρούς ακούγονται, σε κανένα άλλο πεδίο δεν μπορεί, άμεσα να αναδείξει ο καθείς την υπεροχή του.

Κανένας δεν μπορεί να κλέψει από εσάς αυτή την επιτυχία γιατί καταφέρατε να τρέξετε πιο γρήγορα, να πηδήξετε πιο μακριά,  να είστε οι πιο δυνατοί όπως λέει άλλωστε και η πασίγνωστη λατινική φράση- σύμβολο των αγώνων-:  Citius- altius- fortius.

Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να περιοριστώ στις μεγάλες επιδόσεις που σας έχουν κατατάξει στο πάνθεον των Ολυμπιονικών.

Είναι η σημερινή εκδήλωση μία μεγάλη ευκαιρία να κατανοήσουμε και  να εμβαθύνουμε στην ίδια τη φύση της αθλητικής δραστηριότητας και του αθλητικού ιδεώδους, που δεν είναι άλλη από την ανάδειξη των αρετών που πρέπει να κοσμούν τον τόπο και τους ανθρώπους της κοινωνίας μας.

Θα ήθελα να κάνω μία απαραίτητη διευκρίνιση: Όταν μιλώ για αθλητές και Ολυμπιονίκες, σε καμία στιγμή και με κανένα τρόπο δεν βάζω σε ξεχωριστό πλαίσιο τους παραολυμπιονίκες μας. Αντίθετα. Αν είναι άθλος η ολυμπιακή επιτυχία για κάποιον αρτιμελή αθλητή, πως θα μπορούσαμε άραγε να χαρακτηρίσουμε την τεράστια επιτυχία ανθρώπων που η τύχη, τους στέρησε το πολύτιμο αγαθό της απόλυτης υγείας;

Είστε όλοι αξιοθαύμαστοι. 

Φίλες και φίλοι,

Εσείς οι αθλητές το έχετε συνειδητοποιήσει περισσότερο από τον καθένα μας. Το βλέπετε στις αντιδράσεις των  παιδιών όταν σας αντικρίζουν, στο σεβασμό και στην εκτίμηση των ενηλίκων που στο πρόσωπο σας βλέπουν ένα πρότυπο. Η επιτυχία σας γίνεται στόχος και για άλλους και έτσι όλοι μαζί  ανεβαίνουμε  όλο και πιο ψηλά.

Η προσωπική σας  επιτυχία, καθίσταται ταυτόχρονα και άθλος για έναν λαό, για μία χώρα και γιατί όχι για τον κόσμο ολόκληρο,  καθώς κάθε φορά που κάποιος από εμάς γίνεται καλύτερος μας δίνει να καταλάβουμε πως μπορούμε όλοι να φτάσουμε πιο ψηλά.

Αγαπητοί μου Ολυμπιονίκες,

Γνωρίζω πως για να φτάσετε στο σημείο που έχετε φτάσει θυσιάσατε  πολλά πράγματα και πάντοτε χωρίς να γνωρίζετε αν αυτό που βάζετε ως στόχο μπορεί πράγματι να το πετύχετε.

Αυτή είναι άλλωστε και η μεγαλύτερη αγωνία όλων σας. Μήπως δηλαδή  αυτή η υπερπροσπάθεια δεν αποδώσει όλα όσα εσείς προσβλέπετε.

Σε αυτή την προσπάθεια το κράτος, η πολιτεία οφείλει να είναι δίπλα σας, διασφαλίζοντας σας όχι μόνο τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προπόνησης, αλλά και όλα όσα σήμερα αποτελούν το πλαίσιο για ένα θετικό αποτέλεσμα: Τα στάδια, τους προπονητές, την στήριξη, την θεραπεία, την ειδική διατροφή και τόσα άλλα που δεν είμαι βεβαίως σε θέση να γνωρίζω.

Κυρίως όμως οφείλουμε να λύσουμε το πιο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε: Την ανασφάλεια για το μέλλον. Γιατί όλοι το γνωρίζουμε πως ο πρωταθλητισμός και δει ο Ολυμπισμός, έχει για όλους τους αθλητές ημερομηνία λήξης. Και εκείνη την στιγμή είναι που πρέπει η πολιτεία να ανταποδώσει όσα της έχετε προσφέρει.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ήδη από το 2014 όπως ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού ετοιμάσει νέο σχέδιο το οποίο να καλύπτει αθλητές που πέτυχαν μεγάλες διεθνείς διακρίσεις.

Αναμένω σύντομα, μέσω του αρμόδιου υπουργείου, ο νέος Σχεδιασμός θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω και ο ΚΟΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του σχεδίου, το οποίο θα υποβληθεί στα αρμόδια σώματα για τα περεταίρω.

Είμαι βέβαιος πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε το δίκαιο αίτημα σας, από το οποίο άλλωστε επωφελήθηκαν στο παρελθόν αξιόλογοι συνάδελφοι σας αθλητές.

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους νεώτερους και να τονίσω πως ναι, σήμερα πόρρω απέχουμε από τον ανιδιοτελή αθλητισμό καθώς βλέπουμε και διαβάζουμε πολλά που δεν θα έπρεπε να έχουν χώρο στους στίβους.

Δεν έχουμε όμως άλλο δρόμο παρά να αναδείξουμε  τα σπουδαία πρότυπα και θέλω  οι αθλητές να το ξέρετε: Δεν αγωνίζεστε  μόνο για τον εαυτό σας. αγωνίζεστε για μία ιδεολογία που είναι πάνω από τον εαυτό σας.

Μία ιδεολογία που δεν μοιράζει τους ανθρώπους, σε χρώματα,  φυλές και θρησκείες.

Αγωνίζεστε για να ενώσετε τον κόσμο. Αν το δούμε όλοι έτσι θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη αξία όχι μόνο η νίκη, η διάκριση αλλά και η συμμετοχή.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους όσοι αγωνίζεστε στους στίβους να δείτε τα αποτελέσματα των κόπων σας να επιβραβεύονται.

Ευχαριστώ.