Sidebar

11
Tue, May
2 New Articles

Υπογράφηκε το Αθλητικό Πρωτόκολλο Κύπρου – Ελλάδας για το 2012

Ανακοινώσεις
Tools
Typography

KOA announcementTo νέο πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας για το 2012, που υπογράφηκε χθες (10/2/2012) από τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού κ. Πάμπο Στυλιανού και τον Γενικό Γραμματέα  Αθλητισμού της Ελλάδας κ. Παναγιώτη Μπιτσαξή, σε ειδική τελετή στα γραφεία του ΚΟΑ, θεωρείται ουσιαστικό και στόχο έχει την υλοποίηση όλων των προνοιών του.

 

  • Το πρωτόκολλο αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού ως Ανώτατη Αθλητική Αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ως Ανώτατη Αρχή της Ελληνικής Δημοκρατίας   συναποφασίζουν τα εξής:

α. Επιβεβαιώνουν τους ισχυρούς, αδελφικούς, ιστορικούς και ακατάλυτους δεσμούς Ελλάδας – Κύπρου, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αθλητική συνεργασία με βασικό στόχο τη συνέχιση, την επέκταση και τη βελτίωσή της.

β. Διαπιστώνουν ότι η διμερής συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί και να αναβαθμίζεται διαρκώς και ότι σε διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος θα πρέπει να έχουν κοινή αντιμετώπιση ενώπιον διεθνών θεσμικών οργάνων και οργανισμών, όπως είναι: Ευρωπαϊκή Ένωση, Μερική Διευρυμένη Συμφωνία Αθλητισμού (EPAS) του Συμβουλίου της Ευρώπης, UNESCO, WADA, Διεθνείς Συνδιασκέψεις Αθλητισμού, Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες και Οργάνωση του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος.

γ. Αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα για την υλοποίηση των προνοιών της Λευκής Βίβλου στον Αθλητισμό μέσα στα πλαίσια του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης "PIERRE DE COUBERTIN"  και συμφωνούν  για τη στενή συνεργασία τους.

KOA announcementΗ φετινή αθλητική συνεργασία περιλαμβάνει σημαντικά άρθρα που απασχολούν έντονα τον Ευρωπαϊκό αθλητικό χώρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, όπως τα στημένα παιγνίδια και το ντόπινγκ.  Για αυτό Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα φροντίσουν ώστε τα προγράμματα των διμερών αθλητικών ανταλλαγών να είναι συμπληρωματικά στις δράσεις που αναπτύσσονται μέσα στους Αθλητικούς πολυμερείς Οργανισμούς με τη συνεργασία των αρμοδίων φορέων και εμπειρογνωμόνων σε Κύπρο και Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο, κυρίως όσον αφορά:

α) τον αγώνα ενάντια στο «ντόπινγκ» και τη λήψη των πιο πρόσφορων και ενδεδειγμένων μέτρων για την ενίσχυση του όπως είναι π.χ. η απαγόρευση ανάληψης προπόνησης Κυπριακών και Ελληνικών αθλητικών σωματείων, καθώς και Κυπρίων και Ελλήνων αθλητών από προπονητές, των οποίων στο παρελθόν αθλητές τους έχουν βρεθεί θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

β) την καταπολέμηση των προσυνεννοημένων αγώνων και του παράνομου στοιχηματισμού που ακυρώνουν και αμαυρώνουν κάθε έννοια αθλητικού ιδεώδους και υποσκάπτουν την φερεγγυότητα του επαγγελματικού αθλητισμού.

γ) την καταπολέμηση της βίας στον αθλητισμό.

δ) την ισόρροπη υποστήριξη του αθλητισμού υψηλού επιπέδου.

ε) τα μέτρα με σκοπό τη σταθεροποίηση και την περαιτέρω βελτίωση της θέσης που έχουν κατακτήσει οι γυναίκες στον αθλητισμό.

στ) την υποστήριξη δράσεων για την προώθηση των ηθικών αξιών στο χώρο του αθλητισμού (ευ αγωνίζεσθαι).

KOA announcement

Κύπρος και Ελλάδα θα εργαστούν κατά τη διάρκεια του 2012 για την εκπόνηση σχεδίου στρατηγικής συνεργασίας με την υποβολή κοινών προγραμμάτων στην Ε.Ε. προκειμένου τα προγράμματα αυτά να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. ως επιλέξιμες δράσεις αμοιβαίως επωφελείς για τα δύο Μέρη. Ενδεικτικά θα υποβάλουν προτάσεις από κοινού προς την Ε.Ε. για την αθλητική ανάπτυξη νησιωτικών και παραλιακών περιοχών που προάγουν τη Μεσογειακή, Ευρωπαϊκή ταυτότητα και ιστορία στο χώρο του ναυταθλητισμού (ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε-καγιάκ, θαλάσσιο σκι, υγρός στίβος κλπ). Έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία των σχετικών αθλητικών υποδομών.

Στο πλαίσιο της αθλητικής συνεργασίας και κατόπιν ειδικής συνεννόησης, Κύπριοι αθλητές όλων των αθλημάτων μπορούν να κάνουν δωρεάν χρήση όλων των  Εθνικών αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Θα δώσουν επίσης ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη της συνεργασίας τους στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UNESCO τόσο σε ότι αφορά θεσμικά ζητήματα, όσο και στα αφορά αθλητικά προγράμματα και διοργανώσεις με την παρουσίαση επιστημονικά επεξεργασμένων θέσεων και προτάσεων.

Το νέο αθλητικό πρωτόκολλο Κύπρου - Ελλάδας συμπεριλαμβάνει ανταλλαγή αθλητών για προετοιμασία και συμμετοχή σε αγώνες για έντεκα αθλήματα, καθώς και άλλες επί μέρους πρόνοιες, με προτεραιότητα αθλητών και αθλημάτων που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από τους: Παναγιώτη Μπιτσαξή Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Ιωάννα Καρυοφύλλη Προϊσταμένη Διοικητικού ΓΓΑ, Ευφροσύνη Γερούκη Ειδική Σύμβουλος. Στην τελετή της υπογραφής παρευρέθηκε και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

  • Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού κ. Πάμπος Στυλιανού,  αφού καλωσόρισε τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και την Ελλαδική αντιπροσωπεία, τόνισε κάθε αθλητικό πρωτόκολλο με την Ελλάδα έχει μέγιστη σημασία, όμως το φετινό αποκτά μεγαλύτερη σημασία, στους δύσκολους καιρούς που περνούν οι δύο πατρίδες μας. «Το λέμε με συγκίνηση ότι τώρα είναι η σειρά της Κύπρου να ανταποδώσει στην Ελλάδα τη βοήθεια που της πρόσφερε μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα μετά τα δύσκολα χρόνια του 1974», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, ο οποίος στη συνέχεια έκαμε αναφορά στο περιεχόμενο του νέου πρωτοκόλλου τονίζοντας ότι προστέθηκαν δύο – τρεις σημαντικοί, όπως η δωρεάν χρήση από τους Κύπριους αθλητές όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Ελληνική επικράτεια, στενή συνεργασία στα πλαίσια των ναυταθλημάτων, ενόψει και της ανάληψης της Ευρωπαϊκής προεδρίας από την Κύπρο, ενώ ο τρίτος τομέας αφορά την καταπολέμηση των στημένων αγώνων ένα θέμα για το οποίο η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. 
  • Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού της Ελλάδας κ. Παναγιώτης Μπιτσαξής, ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Πρόεδρο του ΚΟΑ και γενικά την Κυπριακή Πολιτεία, για τη στενή και αγαστή συνεργασία τόσων χρόνων, που αποδεικνύουν ότι η αθλητική συνεργασία των δύο χωρών, είναι βαθειά ριζωμένη.  Τόνισε ότι στόχος είναι η περεταίρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών και επεσήμανε ότι Κύπρος και Ελλάδα στον αθλητισμό θα βαδίσουν σε νέα στρατηγική. Με τη σειρά του αναφέρθηκε στα νέα άρθρα που περιλαμβάνονται στο νέο πρωτόκολλο και αφορούν τη συνεργασία στους τομείς του ναυταθλητισμού και της καταπολέμησης των στημένων αγώνων, θέμα για το οποίο η Ελλάδα προχώρησε σε ουσιαστικές τομές με τον καταρτισμό νέας αθλητικής νομοθεσίας, η οποία θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη από το Ελληνικό κοινοβούλιο.

Το θέμα της καταπολέμησης των στημένων αγώνων και σε ποιες ενέργειες προέβη η Ελλάδα, ήταν αντικείμενο συζήτησης της συνάντησης που είχε ο κ. Μπιτσαξής με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά.