Sidebar

11
Tue, May
2 New Articles

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

Ανακοινώσεις
Tools
Typography

round table discussion

ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ:
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού και οι Ομοσπονδίες της Καλαθόσφαιρας, Πετόσφαιρας και Χειροσφαίρισης, εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να συνεργαστούν πάνω σε σωστές βάσεις για να διασφαλίσουν  το μέλλον του Κύπριου αθλητή. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης, που διοργάνωσε ο ΚΟΑ, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 στη Λευκωσία με θέμα: ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Ήταν μια συζήτηση εποικοδομητική και χρήσιμη και εξεφράσθησαν σημαντικές εισηγήσεις και απόψεις, που αφορούσαν τον Κύπριο αθλητή, τον Κύπριο προπονητή,  τη στελέχωση των Ακαδημιών, τα ομαδικά αθλήματα, αλλά και ποιες πρακτικές χρησιμοποιούνται στον Ευρωπαϊκό χώρο. Ήταν μια συζήτηση άκρως ενδιαφέρουσα και υψηλού επιπέδου, στην οποία έλαβαν μέρος σημαντικά πρόσωπα, τα οποία έχουν προϊστορία και ενεργό ανάμειξη στα τρία ομαδικά αθλήματα  και στον αθλητισμό μεταξύ των οποίων Προέδροι ομοσπονδιών, καθώς και καταξιωμένοι κύπριοι αθλητές του μπάσκετ, του βόλεϊ και του χάντμπολ.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Πάμπος Στυλιανού κλείνοντας τη συζήτηση, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της συζήτησης, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους και το ξεχωριστό επίπεδο των τοποθετήσεων τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε γίναμε σοφότεροι.

Οι εκπρόσωποι των Φορέων που συμμετείχαν στη συζήτηση, συνεχάρηκαν τον ΚΟΑ για αυτή του την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι έγινε το πρώτο βήμα και σε συνεργασία με τον Οργανισμό θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.

 • Εισηγήσεις, τοποθετήσεις και παρεμβάσεις έκαναν οι: Πάμπος Στυλιανού Πρόεδρος ΚΟΑ, Άγης Ιακωβίδης και Ρούλα Κατσαμπή, Μέλη Δ.Σ ΚΟΑ, Φίλιππος Σοφοκλέους, Α’ Λειτουργός ΚΟΑ, Ντίνος Μιχαηλίδης, Υπεύθυνος ΕΣΥΑΑ, Γιώργος Χρυσοστόμου, Πρόεδρος ΚΟΚ,  Σωτήρης Σταυρινός, Αντιπρόεδρος ΚΟΧ, Ντίνος Μιχαηλίδης, Υπεύθυνος ΕΣΥΑΑ, Πέτρος Πατσιάς, Πρόεδρος Συνδέσμου Πετοσφαιριστών, Μιχάλης Τσαγγαρίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Προπονητών Καλαθόσφαιρας, Αλεξία Ροτσίδου, Προπονήτρια Πετόσφαιρας, Μαρίνος Πελαγίας, Χειροσφαιριστής, Ελισσαίος Χριστοδούλου, Υπεύθυνος Πετόσφαιρας ΕΣΥΑΑ, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Υπεύθυνος Χειροσφαίρισης ΕΣΥΑΑ, Δώρος Νικολάου, Υπεύθυνος Αθλητικού Τμήματος ΡΙΚ, Κώστας Σολωμού, Λειτουργός ΚΟΑ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Συντονιστής ήταν ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΑ Κώστας Παπακώστας ανέγνωσε τα τελικά συμπεράσματα της συζήτησης, τα οποία παραθέτουμε πιο κάτω:

Πρώτη (1η) Διάσκεψη Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα Ομαδικά Αθλήματα και Κύπριος Αθλητής – «Ο Δρόμος για το Μέλλον»

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

 • Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες Καλαθόσφαιρας, Πετόσφαιρας και Χειροσφαίρισης.
 • Στη διάσκεψη προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του Ανώτερου Διοικητικού και Τεχνικού φάσματος των τριών ομαδικών αθλημάτων.
 • Παρουσιάστηκαν σημαντικές προτάσεις από τους συμμετέχοντες οι οποίες κάλυψαν όλο το φάσμα των ομαδικών αθλημάτων, τόσο σε επίπεδο Βάσης όσο και σε επίπεδο Κορυφής.
 • Μέσα από τις παρουσιάσεις και την εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, ανεδείχθησαν βασικές διαπιστώσεις και ανεφύησαν σημαντικά ερωτήματα που έχουν σχέση με το μέλλον του Κύπριου Αθλητή στα ομαδικά αθλήματα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

 1. Τα ομαδικά αθλήματα του χθες τόσο διοικητικά όσο και τεχνικά δεν έχουν καμία σχέση με το σημερινό γίγνεσθαι.
 2. Η νέα τάξη πραγμάτων στον ευρωπαϊκό χώρο και ειδικότερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεώνει τα Κράτη Μέλη να διαμορφώσουν ένα νέο αγωνιστικό και νομικό πλαίσιο στην εν γένει λειτουργία των ομαδικών αθλημάτων.
 3. Η ανεξέλεγκτη επαγγελματοποίηση  και η εμπλοκή του κοινοτικού δικαίου είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας νέας τάξης πραγμάτων με βασική συνέπεια την αλλοίωση της μορφής των πρωταθλημάτων
  που διοργανώνει η κάθε Εθνική ομοσπονδία.
 4. Το πρόβλημα από την μη χρησιμοποίηση Κύπριων αθλητών στα ομαδικά αθλήματα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ

Οι βασικότερες προθέσεις που τέθηκαν από τους ομιλητές εντοπίζονται πιο κάτω:

 1. Απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε να δοθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που οριοθετούν την επιλογή και την αξιολόγηση του αθλητή ταλέντου
 2. Οι ομοσπονδίες και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού  έχουν την δυνατότητα, και την πρόθεση να αναπτύξουν από κοινού ένα  νέο αθλητικό μοντέλο που θα έχει ως στόχο την αξιοποίηση του αθλητικού  ταλέντου με όραμα και προοπτικές
 3. Η πρόθεση για διαφοροποίησης του αθλητικού μοντέλου στο χώρο
  των ομαδικών αθλημάτων στο επίπεδο βάσης από τις Εθνικές ομοσπονδίες θα υλοποιηθεί με την σύγκλιση σύσκεψης εμπειρογνωμόνων
 4. Είναι εφικτή η αλλαγή της αθλητικής κουλτούρας και ειδικότερα στο χώρο των ομαδικών αθλημάτων με τη συνεργασία όλων των παραγόντων στήριξης του παίδα-έφηβου ποδοσφαιριστή

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

- Η πρώτη διάσκεψη Στρογγυλής Τράπεζας για τα ομαδικά αθλήματα, Καλαθόσφαιρας, Πετόσφαιρας και Χειροσφαίρισης, κρίνεται από όλους τους συμμετέχοντες ως άκρως ικανοποιητική τόσο από απόψεως περιεχομένου, όσο και από απόψεως γενικών τοποθετήσεων.
- Υπήρξε γενική διαπίστωση ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει αναθεώρηση του αθλητικού μοντέλου των ομαδικών αθλημάτων, τόσο από Τεχνικής όσο και από Διοικητικής άποψης με την οργάνωση των Ακαδημιών πάνω σε επαγγελματική και εξειδικευμένη βάση.
- Βασική αναγκαιότητα η διεύρυνση του γνωσιολογικού επιπέδου τόσο των διοικητικών όσο και των τεχνικών ειδικότερα στο επίπεδο βάσης.
- Σημαντική αναγκαιότητα ο συντονισμός όλων των φορέων τόσο στον τομέα της επιλογής όσο και της αξιοποίησης του αθλητή ταλέντου, ΚΟΑ, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Σύνδεσμοι Προπονητών, Σύνδεσμοι αθλητών.
- Απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων για ανατροπή και βελτίωση της παρούσας κατάστασης.
- Απαιτείται η συνεργασία μεταξύ ΚΟΑ, Ομοσπονδιών και Σωματείων για ανάπτυξη αθλητικού μοντέλου μικρών ηλικιών.
- Απαιτείται και η εμπλοκή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κατά την διάρκεια της συζήτησης υποβλήθηκαν οι πιο κάτω προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να τύχουν μελέτης για πιθανή υλοποίηση τους όπου αυτό είναι εφικτό.

1. ΚΟΑ
1.1  Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και τομέα ευθύνης σε ότι αφορα:
1.1.1 Εκπόνηση
1.1.2 Υλοποίηση
1.1.3 Επίβλεψη κάθε αναπτυξιακού σχεδιασμού
1.2  Επιστημονική αναβάθμιση εξειδικευμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων μέσα από τα οποία θα γίνεται:
1.2.1 Επιλογή και ανάπτυξη Ταλέντου
1.2.2 Επιστημονική υποστήριξη αθλητή
1.2.3 Επιμόρφωση προπονητή
1.3  Παραχώρηση οικονομικών κινήτρων σε Σωματεία που χρησιμοποιούν  αθλητές που προέρχονται από ακαδημίες εν Κύπρο
1.4  Αύξηση των επιχορηγήσεων μέσω ΕΣΥΑΑ προς τα Σωματεία
1.5  Επιχορήγηση προπονητών για συμμετοχή σε διεθνή σεμινάρια στο εξωτερικό
1.6  Κατοχύρωση του επαγγέλματος του Κύπριου προπονητή
1.7  Αναβάθμιση ΕΣΥΑΑ
1.8  Επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι στρατεύσιμοι
1.9  Διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους προπονητές

2. Ομοσπονδίες
2.1  Εκπόνηση αναπτυξιακών προγραμμάτων
2.2  Διοργάνωση πρωταθλημάτων μικρών ηλικιών
2.3  Περιορισμό του αριθμού των ξένων αθλητών
2.4  Επιμόρφωση προπονητών αναπτυξιακών ηλικιών
2.5  Υποχρεωτική συμμετοχή στα πρωταθλήματα νέων U21 και U18
2.6  Συμμετοχή Εθνικών ομάδων μικρών ηλικιών σε Εθνικά πρωταθλήματα
2.7  Συμμετοχή Εθνικών ομάδων μικρών ηλικιών σε τουρνουά του εξωτερικού
2.8  Ανανέωση αθλητικής διοίκησης

3. Σωματεία
3.1  Μείωση του αριθμού των ξένων αθλητών
3.2  Ανεξαρτητοποίηση, αναβάθμιση και οργάνωση της λειτουργίας των  ακαδημιών
3.3  Πρόσληψη προσοντούχων προπονητών
3.4  Αύξηση των ποσών που δαπανούνται για τις ακαδημίες

4. Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού
4.1  Ανάπτυξη σχολικού αθλητισμού δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης
4.2  Έναρξη αθλητικού σχολείου από το Γυμνάσιο και ένταξη των ομαδικών αθλημάτων
4.3  Ένταξη πτυχιούχων φυσικής αγωγής στην Δημοτική Εκπαίδευση
4.4  Υιοθέτηση επιστημονικού προγράμματος για την ανίχνευση ταλέντων