Sidebar

11
Tue, May
2 New Articles

Παρεμβάσεις Υ.Π.Π. και ΚΟΑ στο Συμβούλιο Υπουργών Ε.Ε.

Ανακοινώσεις
Tools
Typography

Στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το τριήμερο 9 – 11 Μαΐου 2012, συζητήθηκε το φλέγον θέμα της φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ), το οποίο έθεσε η Προεδρία της Δανίας. Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε  από τον Πρόεδρο του ΚΟΑ κ. Πάμπο Στυλιανού και από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργο Δημοσθένους.

Στη Σύνοδο ολόκληρη η συζήτηση για τον αθλητισμό, τόσο στο διαρθρωμένο διάλογο της Επιτροπής με το Αθλητικό Κίνημα, όσο και στη συζήτηση της ολομέλειας των Υπουργών, ήταν αφιερωμένη στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση της Φαρμακοδιέγερσης. 

O Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στη παρέμβαση που έκαμε τόνισε: «Δυστυχώς το ντόπινγκ έχει εισβάλει στον αθλητισμό και απειλεί να χαλάσει όλη τη μαγεία του. Η εξάπλωση του μάλιστα στην κοινωνία δεν περιορίζεται μονό σε αθλητές επιπέδου αλλά και σε αθλητές αναψυχής σε γυμναστήρια και δυστυχώς και στους νεαρούς αθλητές και εφήβους. Η μεγάλη πρόκληση στην προσπάθεια αντιμετώπισης του όλου προβλήματος βρίσκεται στην έκταση που έχει πάρει και του κόστους και προσπάθειας που απαιτείται για να καταφέρουμε να προηγηθούμε των εργαστηρίων παραγωγής των ουσιών ντόπινγκ».

Παρέμβαση στη Σύνοδο έκαμε και ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, τονίζοντας ότι: «Τα ζητήματα του ντόπινγκ παρουσιάζουν συνεχές ενδιαφέρον και προκαλούν μεγάλο προβληματισμό, αφού συνιστά τεράστια απειλή για την ακεραιότητα του αθλητισμού.  Από την άλλη, οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα του θέματος μέσα από τα συγκρουόμενα συμφέροντα που έχουν εκφραστεί από τους φορείς και εκπροσώπους του αθλητικού κινήματος».

-       Η ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, είναι η ακόλουθη:

«Το θέμα του αθλητισμού αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής του κάθε Ευρωπαίου πολίτη και κατ' επέκταση όλης της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας.  Ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκης της Λισσαβόνας ο τομέας του αθλητισμού απέκτησε μια νέα δυναμική.

Δυστυχώς το ντόπινγκ έχει εισβάλει στον αθλητισμό και απειλεί να χαλάσει όλη τη μαγεία του. Η εξάπλωση του μάλιστα στην κοινωνία δεν περιορίζεται μονό σε αθλητές επιπέδου αλλά και σε αθλητές αναψυχής σε γυμναστήρια και δυστυχώς και στους νεαρούς αθλητές και εφήβους.

Η μεγάλη πρόκληση στην προσπάθεια αντιμετώπισης του όλου προβλήματος βρίσκεται στην έκταση που έχει πάρει και του κόστους και προσπάθειας που απαιτείται για να καταφέρουμε να προηγηθούμε των εργαστηρίων παραγωγής των ουσιών ντόπινγκ.

Εργαστήρια που φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι επενδύουν μεγάλα κεφάλαια στην ανάπτυξη και παραγωγή νέων ουσιών των οποίων η ανίχνευση από τα εργαστήρια αντί-ντόπινγκ είναι δύσκολη ή αδύνατη.

Επιπλέον, πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι εκτενής διακίνηση ουσιών γίνεται μέσω του διαδικτύου του οποίου ο αποτελεσματικός έλεγχος είναι δύσκολος.

Στον αγώνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και της δημιουργίας προστατευτικών πλαισίων για τους πολίτες της ΕΕ τίθενται ενώπιον μας ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των αθλητών και των νομικών τους δικαιωμάτων.

Ζητήματα που οπωσδήποτε είναι σημαντικά για όλους μας και μάλιστα πολύ ευαίσθητα. Πρέπει, όμως, να βρεθεί ο τρόπος για αποτελεσματική παρέμβαση στα ζητήματα που προκύπτουν καθώς εξίσου σημαντικό είναι η προστασία του υγιούς πλαισίου του αθλητισμού και της κεφαλαιώδους αξίας του ιδιαίτερα  για τη νεολαία και τους νεαρούς αθλητές.

Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί με την κατηγοριοποίηση των αθλητών και την εφαρμογή «αυστηρότερων» κανονισμών, που ενδεχομένως να παραβιάζουν τη ιδιωτική ζωή, μόνο στους αθλητές που λαμβάνουν κρατική χορηγία ή χρηματοδότηση, ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι αθλητές υψηλού επιπέδου λειτουργούν ως πρότυπα στην κοινωνία και η διασφάλιση σωστών προτύπων πρέπει να είναι υψίστης σημασίας.

Στον αγώνα μας ως Κράτη Μέλη έχουμε να παρατάξουμε σημαντικά όπλα τα οποία αποτελούν τη βάση εργασίας μας όπως η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών στο θέμα.

Τέτοια παραδείγματα τα οποία θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι ο κατάλληλος έλεγχος και σήμανση των συμπληρωμάτων διατροφής για να διασφαλιστεί ότι δεν περιέχουν ουσίες ντόπινγκ και η εκπαίδευση κατά της χρήσης ουσιών ουσιών ντόπινγκ μέσα στα πλαίσια ενός τακτικού εκπαιδευτικού προγράμματος, με εταίρους Σχολεία, Ομοσπονδίες, Συνδέσμους Γονέων, Αρχή Αντί-Ντόπινγκ. Παράλληλα, πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα ανάμιξης των εθνικών οργανισμών αντί-ντόπινγκ και στον αγώνα κατά του ντόπινγκ στον αθλητισμό αναψυχής.

Μια άλλη καλή πρακτική που εφαρμόζεται στην Κύπρο από το 2009 αφορά την ποινικοποίηση της διακίνησης και εμπορίας ουσιών ντόπινγκ.

Τέλος πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η ενίσχυση των Εθνικών Οργανισμών αντί-ντόπινγκ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντί-Ντόπινγκ».

-       Η ομιλία του Προέδρου του ΚΟΑ, είναι η ακόλουθη:

«Ευχαριστούμε για την πρόσκληση να συμμετάσχουμε ως Κύπρος και Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού στη συζήτηση του μέγιστου αυτού θέματος της αντιμετώπισης της Φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ).

Η επιλογή του από την Προεδρία της Δανίας είναι άκρως πετυχημένη.  Τα ζητήματα του ντόπινγκ παρουσιάζουν συνεχές ενδιαφέρον και προκαλούν μεγάλο προβληματισμό, αφού συνιστά τεράστια απειλή για την ακεραιότητα του αθλητισμού.  Από την άλλη, οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα του θέματος μέσα από τα συγκρουόμενα συμφέροντα που έχουν εκφραστεί από τους φορείς και εκπροσώπους του αθλητικού κινήματος.

Προτού τοποθετηθώ επί της ουσίας θεωρώ σωστό να ενημερώσω ότι ως Κύπρος έχουμε καταφέρει από τον περασμένο Νοέμβριο να εναρμονισθούμε με τον κώδικα αντί-ντόπινγκ της WADA και μέσα από αυτή τη νομοθεσία, το ντόπινγκ στην Κύπρο έχει ποινικοποιηθεί από το 2009, όπως και η διακίνηση απαγορευμένων ουσιών.

Στην Κύπρο δεν έχουμε το όποιο δίλημμα αναφορικά με τον τομέα που θα πρέπει να δώσουμε έμφαση αφού το πρόβλημα του ντόπινγκ υπάρχει και μεγεθύνεται τόσο στον αθλητισμό υψηλών επιδόσεων όσο και στον αθλητισμό αναψυχής.  Έχουμε να αγωνιστούμε και στα δυο μέτωπα.

Φυσικά οι παράγοντες που καθορίζουν και επηρεάζουν σε κάθε τομέα, είναι διαφορετικοί.  Πρέπει να προσδιορίσουμε και να αναλύσουμε αυτούς τους παράγοντες. 

Στο χώρο του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων χρειάζεται να δούμε τη σχέση του αθλητισμού και των αθλητών με το ντόπινγκ και να αντιληφθούμε το αθλητικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και σπρώχνει αθλητές και προπονητές στα αναβολικά και τις απαγορευμένες ουσίες.

Η απάντηση δεν είναι απλή.  Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού με την σοβαρή αύξηση των οικονομικών κινήτρων στη διαδικασία επίτευξης της νίκης, συνιστούν σοβαρό λόγο αύξησης στη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Πρέπει να απαντήσουμε πως αντιμετωπίζουμε την απειλή του ντόπινγκ.  Είναι αλήθεια ότι σε όλες τις χώρες, η συνεργασία εθνικών Ομοσπονδιών, Ολυμπιακών Επιτροπών και Αθλητικών Αρχών, με τις Αρχές Αντί-Ντόπινγκ αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Δυστυχώς δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα.  Σε πολλές χώρες αυτοί οι οργανισμοί βρίσκονται σε μια συνεχή διαπάλη αθλητικής εξουσίας που φέρνει τα πραγματικά συμφέροντα του αθλητισμού σε δεύτερη μοίρα.  Πρυτανεύουν αλλότρια συμφέροντα και σκοπιμότητες.

Η ποιότητα των αθλητικών παραγόντων, οι στοχεύσεις και προτεραιότητες τους, είναι καθοριστικός παράγοντας στην καλλιέργεια της σωστής κουλτούρας ανάμεσα στους αθλητές.

Αναφορικά με το ντόπινγκ στον αθλητισμό αναψυχής, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό πρόβλημα.  Πίσω από αυτό καλλιεργείται η κουλτούρα του σύγχρονου life style που σπρώχνει πολλούς νέους σε χώρους εκγύμνασης να στρέφονται σε συμπληρώματα διατροφής και άλλες ουσίες, επικίνδυνες για την υγεία.

Μόνο μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και την ουσιαστική συμμετοχή όλων των φορέων και οργανώσεων και στενή συνεργασία των Αρχών Αντιντόπινγκ μπορούμε να έχουμε πραγματικές ελπίδες να αναχαιτίσουμε αυτό το φαινόμενο ανάμεσα στους νέους».