Sidebar

11
Tue, May
2 New Articles

Δημοσιογραφική Διάσκεψη ΚΟΑ

Ανακοινώσεις
Tools
Typography

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (19/7/2012)

  • Πάμπος Στυλιανού, Πρόεδρος ΚΟΑ

 

 

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή διάσκεψη τύπου, που είναι και η τελευταία για αυτή την περίοδο. Όπως είναι γνωστό η θητεία του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ εκπνέει την 31ην Ιουλίου 2012 και κρίνουμε ωφέλιμο να έχουμε αυτή την επικοινωνία για να καλύψουμε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και να κάνουμε μια πολύ σύντομη αποτίμηση της τριετίας που πέρασε.

 

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ

 

Οι αθλητές μας συνεχίζουν να μας κάνουν περήφανους και να στέλνουν το μήνυμα ότι ο Kυπριακός Aθλητισμός βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα. Είχαμε τη διεθνή επιτυχία της Άννας Ιωάννου με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κωπηλασίας U23 στη Λιθουανία, που είναι το πρώτο μετάλλιο που κερδίζει η Κύπρος σε Παγκόσμιους Αγώνες Κωπηλασίας. Επίσης η τέταρτη θέση που κατέκτησε ο σφυροβόλος Αλέξανδρος Πουρσανίδης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Εφήβων-Νεανίδων στη Βαρκελώνη, είναι ξεχωριστές επιτυχίες, αφού σημειώθηκαν από νεαρούς αθλητές μας, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι το μέλλον τους ανήκει. Τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις.

 

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

 

Συγχαίρουμε την ΑΕΛ για τη ψεσινή νίκη της και της ευχόμαστε εξαιρετική πορεία και διάκριση στο Τσάμπιονς Λίγκ. Τις ευχές μας για επιτυχίες και διάκριση απευθύνομε και στις άλλες δύο ομάδες μας ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση που αγωνίζονται απόψε στο Γιορόπα Λίγκ, καθώς και στην Ομόνοια που θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της σε 15 μέρες.

 

Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Με την ανακοίνωση της Ολυμπιακής Ομάδας και της υπόλοιπης Κυπριακής αποστολής από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, έχουμε μπει στη τελική ευθεία για τη συμμετοχή μας στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου (27/7-12/8/2012). Έτσι ολοκληρώνεται η Ολυμπιακή προετοιμασία, που όπως είναι γνωστό αποτελεί προέκταση των Σχεδιασμών του ΚΟΑ, για τον Αθλητισμό Υψηλής Επίδοσης. Σχεδιασμοί που καταρτίσθηκαν και λειτουργούν με επιτυχία από το 2009 καλύπτοντας μεγάλο αριθμό αθλητών, στις δυο ομάδες του σχεδιασμού, επίλεκτους και Ολυμπιακή ομάδα.

Κρίνουμε ότι η πρόκριση των δεκατριών αθλητών – αθλητριών καλύπτοντας επτά αθλήματα, αποτελεί μεγάλη επιτυχία του Κυπριακού Αθλητισμού, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό, αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας, στο τρόπο πρόκρισης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλοι οι αθλητές που εξασφάλισαν πρόκριση προήλθαν μέσα από τον Σχεδιασμό Υψηλής Eπίδοσης.

Ευχόμαστε από καρδιάς κάθε επιτυχία στην ομάδα μας, στους αθλητές και τους προπονητές τους. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ο κάθε αθλητής να καταφέρει να φτάσει και να ξεπεράσει τις ατομικές του επιδόσεις. Αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο. Από κει και πέρα μπορεί να προκύψει οτιδήποτε. Οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πάρα πολλοί. Ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτοί να μην επηρεάσουν αρνητικά τους αθλητές μας για να καταφέρουν να βγάλουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Με την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των σχεδιασμών του ΚΟΑ.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού θα είναι παρόν στο Λονδίνο, δια του προέδρου του, από τις 4 Αυγούστου 2012 και με την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ΚΟΕ για την διαπίστευση που έχει παραχωρήσει στον Οργανισμό.

 

6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Πραγματοποιείται στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα το 6ο Συνέδριο Υπουργών Αθλητισμού της Κοινοπολιτείας, όπου έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει και η Κύπρος. Τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της χώρας μας θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Πάμπος Στυλιανού.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τον αθλητισμό σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, και αυτά συνοπτικά είναι τα ακόλουθα.

  1. Ο αθλητισμός για την ανάπτυξη και την ειρήνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση του αθλητισμού για την ανάπτυξη και την ειρήνη στις χώρες της Κοινοπολιτείας.

  2. Το μεταβαλλόμενο τοπίο του αθλητισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση των απειλών για την ακεραιότητα του αθλητισμού στις χώρε της Κοινοπολιτείας.

 

 

ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ

 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνεται πολλή συζήτηση για το θέμα των στρατεύσιμων αθλητών και στον τρόπο που ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού διαχειρίζεται αυτό το μεγάλο θέμα. Διαβεβαιώνουμε φορείς, γονείς, στρατεύσιμους και κάθε ενδιαφερόμενο ότι ο ΚΟΑ διαχειρίζεται το θέμα των στρατεύσιμων αθλητών με πολλή ευαισθησία, με αξιοκρατία και στη βάση συγκεκριμένων και μετρήσιμων κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί. Οι παρεμβάσεις που γίνονται, σας διαβεβαιώνουμε, πέφτουν στο κενό. Οι διευκολύνσεις που παρέχονται στους στρατεύσιμους αθλητές είναι απότοκο της στενής συνεργασίας μεταξύ Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Υπουργείου Άμυνας και Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.Η συνεργασία αυτή στηρίζεται στους νόμους και τους κανονισμούς της Εθνικής Φρουράς και στο Πρωτόκολλο ΚΟΑ – Υπουργείου Άμυνας για τον Στρατιωτικό Αθλητισμό, που υπεγράφη στις 27 Ιανουαρίου 2010. Προβλήματα πάντα υπάρχουν και θα ήταν παράξενο αν όλα ήταν ομαλά. Με πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας προσπαθούμε να τα αντιμετωπίζουμε και να τα επιλύουμε.

Σύμφωνα με τα καθορισμένα κριτήρια αξιολόγησης παρέχονται οι διευκολύνσεις στους στρατευμένους αθλητές, οι οποίοι υπηρετούν την πατρίδα συνεχίζοντας παράλληλα και την αγωνιστική συμμετοχή στα διάφορα αθλήματα.

Οι θέσεις εξυπηρέτησης που παρέχονται είναι 93 για τα Ατομικά αθλήματα, όπου η επιλογή εδράζεται στα κριτήρια του ΚΟΑ, και 82 θέσεις για τα Ομαδικά αθλήματα, όπου η επιλογή γίνεται από τις Ομοσπονδίες. Εξυπηρετούνται συνολικά 175 στρατεύσιμοι αθλητές, πέραν φυσικά από τους σωματειακούς των ομαδικών αθλημάτων.

Για σκοπούς πλήρους διαφάνειας, το Δ.Σ του Οργανισμού έχει αποφασίσει να δημοσιοποιήσει τον ονομαστικό κατάλογο των στρατεύσιμων αθλητών, στους παρέχονται οι διευκολύνσεις, εφόσον πρώτα εξασφαλισθεί η συγκατάθεση του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ένα άλλο πρόβλημα που εμφανίζεται τέτοια εποχή είναι η λειτουργία των καλοκαιρινών σχολείων, αγγλιστί, SummerSchools. Και αυτό διότι αρκετές Ιδιωτικές Σχολές Γυμναστικής, που προσφέρουν καλοκαιρινές δραστηριότητες σε παιδιά, δεν έχουν τις σχετικές άδειες να λειτουργούν ως Καλοκαιρινά Σχολεία. Τα προβλήματα των summer schools είναι παρόμοια με αυτά των Ιδιωτικών Γυμναστηρίων.

Για αυτό το λόγο ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού εντείνει τους ελέγχους, με σκοπό όλοι να εφαρμόσουν τη Νομοθεσία. Μεγάλος αριθμός αυτών των σχολών δεν έχουν τη νενομισμένη άδεια, αφού δεν εφαρμόζουν κυρίως τους κανόνες που αφορούν την Πολεοδομία και ο ΚΟΑ επεξεργάζεται νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, η οποία θεωρείται αναχρονιστική. Μέχρι σήμερα έχουν καταγγελθεί από τον ΚΟΑ συνολικά 180 υποθέσεις που αφορούν Ιδιωτικές Σχολές Γυμναστικής, συμπεριλαμβανομένων και των summer schools. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ο ΚΟΑ δεν σταματά να ελέγχει και να εφαρμόζει τη Νομοθεσία, είτε αυτά λέγονται Γυμναστήρια ή Καλοκαιρινά Σχολεία.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού καλεί τους γονείς να είναι προσεκτικοί και να ζητούν πληροφορίες και ενημέρωση για τη σχολή στην οποία στέλνουν τα παιδιά τους. Πρέπει απαραίτητα να ζητούν από τους ιδιοκτήτες την άδεια λειτουργίας που εξασφάλισαν από τον ΚΟΑ, αλλά ακόμη και τους αριθμούς μητρώου του προσωπικού για να διαπιστώσουν αν είναι προσοντούχο.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΡΙΕΤΙΑΣ

Αποτιμώντας την 3ετία που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες κρίνουμε σωστό να κάνουμε μια σύντομη αποτίμηση για το έργο που έχει επιτελεστεί, από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ, καθώς και τα μεγάλα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός στα χρόνια που ακολουθούν.

Μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες είναι ο Διαχειριστικός και Οικονομικός έλεγχος των Ομοσπονδιών μας. Μια ενέργεια η οποία τελικά αγκαλιάστηκε από όλες τις Ομοσπονδίες, με θετικά αποτελέσματα.

Αυτό τιμά πρωτίστως τις Ομοσπονδίες μας και θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η διαδικασία αυτή πηγάζει μέσα από συγκεκριμένες πρόνοιες της Λευκής Βίβλου, ιδιαίτερα των προνοιών που αφορούν τη Σωστή Διακυβέρνηση (GoodGovernance).

Δεν υποστηρίζουμε ότι έχουμε φτάσει στα ιδανικά αποτελέσματα, όμως με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αρκετά μπροστά από το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών. Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι έχουν περάσει από έλεγχο πέραν των 60 Ομοσπονδιών. Παραδόθηκαν επίσης τα ευρήματα και έχουμε ζητήσει από τις Ομοσπονδίες να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.

Τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός αντιμετώπισε τα προβλήματα της οικονομικής στενότητας και λειτούργησε με αισθητά μειωμένους προϋπολογισμούς. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι παρά τα προβλήματα, οι Εθνικοί Σχεδιασμοί δεν επηρεάστηκαν πάρα ανεπαίσθητα, και εξασφαλίστηκε η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των Ομοσπονδιών. Φυσικά τα προβλήματα από την μείωση των προϋπολογισμών του ΚΟΑ, αντανακλώνται σε άλλους τομείς της δράσης μας, ιδιαίτερα στην προώθηση και στήριξη των έργων αθλητικής υποδομής και έργων κοινωνικού αθλητισμού .

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και παράλληλα πρόκληση, που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός είναι το ζήτημα της διαχείρισης των αθλητικών χώρων, ιδιαίτερα κλειστών αιθουσών και κολυμβητηρίων. Τα λειτουργικά έξοδα και το κόστος συντήρησης, αυξάνονται συνεχώς και μόνο μέσα από την εισαγωγή μερικής επιχειρηματικότητας, αλλά και άλλων μέτρων, μπορεί να αντιμετωπισθεί η όλη κατάσταση. Μόνο έτσι θα μπορέσει ο Οργανισμός να συνεχίσει το έργο του απρόσκοπτα και να εξασφαλίσει στα χρόνια που ακολουθούν την αξιοποίηση των αθλητικών χώρων από τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία. Στο ζήτημα αυτό αναμένουμε την κατανόηση και συνεργασία όλων.

Το ζήτημα της διαχείρισης των αθλητικών χώρων και της συγκράτησης του κόστους λειτουργίας, της αύξησης των εσόδων του ΚΟΑ και της εξασφάλισης της ομαλής λειτουργίας όλων των Εθνικών Σχεδιασμών του ΚΟΑ, συνιστούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Με την ανάληψη της Προεδρίας του ΚΟΑ στις 11 Οκτωβρίου 2011 και με τη συμπλήρωση της θητείας του Δ.Σ, θέλω να τονίσω ότι εισέπραξα αρκετή αγάπη προ τον Οργανισμό. Η κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Προσπαθούμε πάντα να υπηρετήσουμε τον Αθλητισμό πέραν και έξω από σκοπιμότητες. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους αθλητικούς συντάκτες για τη στενή και αγαστή συνεργασία μας.

  • Από μέρους της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου και των αθλητικών συντακτών, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΚ Νίκος Τσιαλής, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΚΟΑ και τον Οργανισμό για τη στενή συνεργασία, καθώς και τη βοήθεια και στήριξη του ΚΟΑ προς την ΕΑΚ και γενικά προς τους αθλητικογράφους.