Sidebar

16
Sun, May
1 New Articles

Ο αθλητισμός στην Κύπρο - Μια ιστορία αιώνων

Ανακοινώσεις
Tools
Typography

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΙΩΝΩΝ»

 

Αθλητική ιστορία δέκα χιλιάδων και πλέον χρόνων προβάλλεται μέσα από το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, με ονομασία: «Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΙΩΝΩΝ», συμπαραγωγής του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και η επίσημη πρώτη προβολή έγινε τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Η Μικρή Κύπρος, έχει βαθιές ρίζες στον Αθλητισμό και αυτό διαφαίνεται περίτρανα μέσα από το ντοκιμαντέρ, για τη δημιουργία του οποίου αποδόθηκαν τα εύσημα στους συντελεστές, από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργο Δημοσθένους, τον Πρόεδρο του ΚΟΑ κ. Πάμπο Στυλιανού και τον Πρόεδρο του ΡΙΚ κ. Μάκη Συμεού, που χαιρέτησαν τη χθεσινή εκδήλωση.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τόνισε ότι η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, μας δίνει το έναυσμα να προβάλουμε και αναδείξουμε σημαντικούς τομείς της κοινωνίας μας, συμπεριλαμβανομένου και του Αθλητισμού. Σε αυτούς τους τομείς εντάσσεται και η σημερινή επίσημη πρώτη προβολής της ταινίας μικρού μήκους με την ονομασία: «Ο Αθλητισμός στην Κύπρο – Μια Ιστορία Αιώνων». Εντάσσεται στο πλαίσιο προβολής και διάδοσης της Αθλητικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου και  στα πλαίσια των Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε ως Κύπριοι πολίτες τα Κυπριακά αθλητικά δρώμενα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο μέσο για προβολή των σημαντικών αυτών στοιχείων και σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες». Ο κ. Γιώργος Δημοσθένους συνεχάρη επίσης τον ΚΟΑ για το αξιόλογο και εξαιρετικό που επιτελούν για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον τομέα του Αθλητισμού, μεταφέροντας παράλληλα και τις ευχαριστίες του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Πρόεδρος του ΡΙΚ κ. Μάκης Συμεού μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Η αυτογνωσία είναι σημαντικό όπλο ιδίως για λαούς που αγωνίζονται για δικαίωση. Η ανίχνευση και κατάδειξη του μακρότατου ιστορικού παρελθόντος της μικρής μας πατρίδας, είναι στοιχείο της αποστολής του ΡΙΚ. Για αυτό δεχθήκαμε με προθυμία την εισήγηση του ΚΟΑ, για συμπαραγωγή ενός ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία του αθλητισμού στην Κύπρο. Η πατρίδα μας μπορεί να περηφανεύεται και για το τότε και για το σήμερα. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα από το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, το οποίο θα καταβληθεί προσπάθεια συμμετοχής σε διεθνή φεστιβάλ».

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Πάμπος Στυλιανού ανέφερε ότι το ντοκιμαντέρ είναι  βγαλμένο και αντανακλά την ιστορική πορεία της πατρίδας μας. Μέσα από την προσπάθεια επιβίωσης και αντιμετώπισης των κατακτητών, αναδεικνύεται η αθλητική ζωή του τόπου μας. Κατατίθεται η αλήθεια και η πραγματικότητα για τον τρόπο που αναπτύχθηκε ο αθλητισμός στην Κύπρο. Από σήμερα αυτό το ντοκιμαντέρ γίνεται ένα σημαντικό κομμάτι της αθλητικο-πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μια ζωντανή μαρτυρία και μια σημαντική καταγραφή της αθλητικής μας ιστορίας». Ένα έργο για το οποίο ως ΚΟΑ νιώθουμε ξεχωριστή περηφάνια, ενώ καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΚΟΑ συνεχάρη τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού κ. Κώστα Παπακώστα που του εισηγήθηκε τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, ενώ ξεχωριστές ευχαριστίες απεύθυνε στους τρεις βασικούς συντελεστές, οι οποίοι πάντρεψαν το ταλέντο, το μεράκι και τη δουλεία τους για να έχουμε σήμερα το σπουδαίο αυτό ντοκιμαντέρ. Είναι ο σεναριογράφος Άντρος Παυλίδης, ο σκηνοθέτης Χρίστος Θεοχαρίδης, οι οποίοι έκαναν αναφορά για το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ, καθώς και ο μουσικοσυνθέτης Βάσος Αργυρίδης. Αφηγητής ο αθλητικός συντάκτης του ΡΙΚ Γιώργος Μελετίου. Ευχαριστίες απεύθυνε επίσης και στην Υπηρεσία του ΚΟΑ και ιδιαίτερα στην Αντιγόνη Τάμπα.

ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Η ταινία, διάρκειας είκοσι λεπτών και σε αυτή γίνεται μια αναδρομή του Κυπριακού  Αθλητισμού από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη αθλητική πραγματικότητα. Περιλαμβάνει εικόνες από τους προϊστορικούς χρόνους, όπου η επιβίωση των κατοίκων της Κύπρου η οποία απαιτούσε σωματικές και ψυχικές ικανότητες, εντατική εκπαίδευση και σωματική άσκηση, οδήγησε στην αναγκαστική γένεση  των διαφόρων αθλημάτων. Προβάλλεται, επίσης, ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων με επιτυχίες Κυπρίων αθλητών από το 1896 μέχρι σήμερα, καθώς επίσης ο μαζικός αθλητισμός και η κοινωνική διάσταση του αθλητισμού. Στο ντοκιμαντέρ γίνεται αναφορά στην εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, στην τραγωδία του 1974 με το πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολή και τις επιπτώσεις τους στον κυπριακό αθλητισμό.

Το ντοκιμαντέρ αυτό θα προβληθεί στις τέσσερις εκθέσεις του ΚΟΑ, σε Κύπρο, Βρυξέλλες, Αθήνα και Λονδίνο. Προβλήθηκε σε ειδική εκπομπή στο ΡΙΚ ΕΝΑ τη Δευτέρα 23 Ιουλίου στις 9.35 μμ. και θα προβληθεί σε επανάληψη την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012 στις 6.15 μμ.

Καταβάλλονται προσπάθειες να προβληθεί σε διάφορα πολιτιστικά Φεστιβάλ τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, καθώς επίσης και στα αεροσκάφη των Κυπριακών Αερογραμμών.