Sidebar

16
Sun, May
1 New Articles
Ανακοινώσεις
Tools
Typography

Αυστηρή η δέσμευση της Κύπρου για την καταπολέμηση του Ντόπινγκ


Πρόεδρος WADA: Στο προσκήνιο η νέα Νομοθεσία

WADA - doping

Η Κύπρος ως Προεδρεύουσα χώρα της Ευρώπης θα έχει τη δική της συμβολή, όσον αφορά την υπό συζήτηση Ευρωπαίκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο θέμα του Ντόπινγκ. Θέμα το οποίο θα συζητηθεί στην Άτυπη Συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Αθλητισμού που θα γίνει στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2012 στη Λευκωσία.

Το θέμα της Νομοθεσίας ήταν και το κύριο σημείο αναφοράς του Προέδρου της WADA κ. John Faney στις συναντήσεις που πραγματοποίησε στην Κύπρο και στη δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012. Ο κ Faney στη συνάντηση του με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργο Δημοσθένους ζήτησε την βοήθεια της Κύπρου, ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. ώστε να μην προωθηθεί η σχετική Νομοθεσία, η οποία δημιουργεί προβλήματα στον αθλητισμό, αφού ουσιαστικά θα απαγορεύεται η ανακοίνωση των ονομάτων των αθλητών που θα βρίσκονται ντοπαρισμένοι. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στον αγώνα υπέρ του καθαρού αθλητισμού. Ο κ. Δημοσθένους υποσχέθηκε να συζητήση το θέμα στην προσεχή Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Αθλητισμού.

WADA - dopingΟ Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ (WADA), τόνισε ότι στις επαφές που είχε με τις Κυπριακές Αρχές πήρε τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος θα προωθήσει της θέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ σχετικά με την νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά πήρε και την αυστηρή δέσμευση της Κύπρου, για την καταπολέμηση του Ντόπινγκ.

Ο Πρόεδρος της WADA κ. John Faney μετά από πρόσκληση του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού επισκέφθηκε την Κύπρο συνοδευόμενος απο τον Νομικό Σύμβουλο και Oικονομικό Διευθυντή της WADA κ. Olivier Niggli νομικός διευθυντής του Οργανισμού, είχαν χρήσιμες και εποικοδομητικές συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργο Δημοσθένους, τον πρόεδρο του ΚΟΑ κ. Πάμπο Στυλιανού, τον Πρόεδρο της ΚΟΕ κ. Ουράνιο Ιωαννίδη, καθώς και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Αρχής Αντιντόπινγκ κ. Μιχάλη Πέτρου, με τους οποίους συζήτησαν θέματα που αφορούν το ντόπινγκ.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ καλωσορίζοντας τους αξιωματούχους της WADA, επεσήμανε ότι η παρουσία τους στην Κύπρο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Οργανισμό, ενώ χαρακτήρισε τις επαφές ξεχωριστές και πολύ σημαντικές.

Στη διάσκεψη Τύπου, ο κ. John Faney έχοντας στο πλευρό του τον Πρόεδρο του ΚΟΑ κ. Πάμπο Στυλιανού, αλλά και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Αρχής Αντι-ντόπινγκ, ο Πρόεδρος του WADA μίλησε με κολακευτικά λόγια την πορεία του αντιντόπινγκ στην Κύπρο και την αυστηρή δέσμευση των ανθρώπων της (Υπ. Παιδείας, ΚΟΑ, ΚΟΕ, Κυπριακή Αρχή Αντιντόπινγκ) στον «πόλεμο» κατά των απαγορευμένων ουσιών. Τόνισε επίσης και τα εξής: "Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στην Κύπρο. Είχα συναντήσεις με διάφορους φορείς του αθλητισμού. Τους ανέφερα ότι ο σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι αθλητές θα αγωνίζονται καθαροί. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν μειωθεί τα κρούσματα ντόπινγκ όμως υπάρχουν ακόμα αθλητές που κάνουν χρήσηγ απαγορευμένων ουσιών. Αν επαναπαυθούμε και πιστέψουμε ότι έχουμε κερδίσει τη μάχη, θα κάνουμε μεγάλο λάθος. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το ντόπινγκ εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στον αθλητισμό και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την καταπολέμηση του».

Ο Πρόεδρος της WADA, αλλά και ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, εξήγησαν ότι ουσιαστικά ο κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα έχει πολλά αντιφατικά σημεία. Από την μια η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και άλλες Οργανώσεις βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση απέναντι στους αθλητές και αποφασίζουν κατά το δοκούν. Από την άλλη αν τροποποιήθεί ο κανονισμός με τέτοιο τρόπο ώστε οι αθλητές να έχουν την διαχείρηση των προσωπικών τους δεδομένων τότε θα ενθαρρυνθεί το ντόπινγκ καθώς δεν θα είναι υπόχρεει να δίνουν τα προσωπικά τους δεδομένα και θα αγωνίζονται χωρίς να τους γίνεται έλεγχος.