Sidebar

07
Fri, May
1 New Articles

Απονομή τιμών στην Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή ομάδα

Ανακοινώσεις
Tools
Typography

ΚΟΑ: Τίμησε αυτούς

που τίμησαν την Κύπρο

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού τίμησε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012, σε μια σεμνή τελετή στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΣΠ, τους αθλητές που εκπροσώπησαν την Κύπρο στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και τους προπονητές τους. Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Πάμπος Στυλιανού, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, καλωσόρισε τους αθλητές που «τίμησαν την πατρίδα μας και σήκωσαν στις νεανικές τους πλάτες, ολόκληρο τον Κυπριακό λαό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι επιτυχίες ήταν πρώτιστα αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας των αθλητών, όμως σημαντική ήταν και η στήριξη της Πολιτείας, μέσα από τους σχεδιασμούς του ΚΟΑ. Καταλήγοντας τόνισε ότι το Δ.Σ. του ΚΟΑ έχει πάρει την πολιτική απόφαση ότι ο Σχεδιασμός Υψηλών Επιδόσεων θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ένας ενιαίος και αδιαίρετος σχεδιασμός, κάτω από την εποπτεία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού».

-       Ο χαιρετισμός του Προέδρου του ΚΟΑ:

«Καλωσορίζω όλους σε αυτή τη αθλητική γιορτή, την πρώτη και τελευταία, που διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, προς τιμή της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής ομάδας. Των αθλητών  που με τη συνολική παρουσία τους  στο Λονδίνο τίμησαν την πατρίδα μας και σήκωσαν στις νεανικές τους πλάτες, ολόκληρο τον Κυπριακό λαό.

Το καλοκαίρι του 2012 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες όλων και έχει ήδη καταγραφεί και αξιολογηθεί από όλους ως η κορυφαία αθλητική στιγμή στην σύντομη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα όσα ζήσαμε τους τελευταίους μήνες κατέδειξαν ότι ο αθλητισμός είναι από τους σημαντικότερους κοινωνικούς θεσμούς που έχει την δύναμη να στέλλει ισχυρά μηνύματα στην κοινωνία.

Οι επιτυχίες στο Λονδίνο τόνωσαν το φρόνημα και ανύψωσαν το ηθικό του λαού μας, σε μια δύσκολη περίοδο και απέδειξαν ότι ο αθλητισμός είναι ο καλύτερος πρεσβευτής μας στο εξωτερικό. Με συγκίνηση και περηφάνια ολόκληρη η αθλητική οικογένεια  και ο κυπριακός λαός χειροκρότησε και πανηγύρισε τις ιστορικότερες επιτυχίες του κυπριακού αθλητισμού.

Οι επιτυχίες αυτές είναι πρώτα και πάνω από όλα αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας και σκληρής επιστημονικής δουλειάς των αθλητών και προπονητών τους. Εδώ να πούμε και το αυτονόητο. Αθλητισμός υπάρχει επειδή υπάρχουν οι αθλητές με το ταλέντο τους και οι προπονητές που το αξιοποιούν και το αναπτύσσουν.

Σημαντική όμως στις επιτυχίες υπήρξε η στήριξη της πολιτείας μέσα από τους Σχεδιασμούς Υψηλών Επιδόσεων του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, με προέκταση την Ολυμπιακή προετοιμασία, που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός που κορυφώθηκε με την Ολυμπιάδα του Λονδίνου, ξεκίνησε το 2009.

Σε μια τέτοια γιορτή δεν θα έπρεπε να μιλούμε για τα οικονομικά αλλά είναι σωστό να αναφέρουμε ότι την τελευταία 4ετία δόθηκαν για τους αθλητές και τις προετοιμασίες τους ποσά μερικών εκατομμυρίων ευρώ μέσα από πολλούς Σχεδιασμούς του Οργανισμού και των Ομοσπονδιών. Εμείς λέμε χαλάλι των αθλητών μας.

Ο ρόλος της Πολιτείας στην ανάπτυξη του Κυπριακού Αθλητισμού υπήρξε διαχρονικός. Μέσα από τους Εθνικούς Σχεδιασμούς του ΚΟΑ, η Πολιτεία δημιούργησε την τελευταία εικοσαετία, στήριξε και χρηματοδότησε τη δυναμική ανάπτυξης του αθλητισμού μας. Ακόμα και σε καιρούς οικονομικής άνθησης ο ΚΟΑ ποτέ δεν κατάφερνε να ανταποκριθεί πλήρως στις οικονομικές ανάγκες του κυπριακού αθλητισμού. Πόσο μάλλον μέσα στις σημερινές οικονομικές συνθήκες και για αθλήματα που είναι δαπανηρά.

Αγαπητοί τιμώμενοι αθλητές,

Απευθύνομαι σε σας για να σας πω ότι ως Δ.Σ του ΚΟΑ αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση, για να ενισχύσουμε περαιτέρω την προσπάθεια σας. Εν μέσω βαθειάς οικονομικής κρίσης καλούμαστε να ικανοποιήσουμε τις αυξημένες ανάγκες εσάς των πρωταθλητών μας. Καλούμαστε να μετατρέψουμε το μειονέκτημα της οικονομικής κρίσης σε πλεονέκτημα και να κρατήσουμε το ψηλό αγωνιστικό επίπεδο του κυπριακού αθλητισμού, αξιοποιώντας στο έπακρο τους μειωμένους προϋπολογισμούς. 

Αγαπητέ φίλε πρόεδρε και μέλη του Εκτελεστικού της ΚΟΕ, Αγαπητοί πρόεδροι των Ομοσπονδιών των ολυμπιακών αθλημάτων,

Στρέφομαι και προς εσάς, ως οι στενοί μας συνεργάτες για να υπογραμμίσω ότι το ΔΣ του Οργανισμού είναι έτοιμο για πολύ ριζοσπαστικές κινήσεις και αποφάσεις για να ενισχύσουμε τους πρωταθλητές μας. Είναι πεποίθηση μας ότι για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις των καιρών θα πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο  στήριξης των αναγκών των αθλητών μας, αρχίζοντας από μηδενική βάση.

Είμαστε επίσης έτοιμοι να ενώσουμε δυνάμεις με οργανισμούς και φορείς που ήδη χορηγούν με διάφορους τρόπους τον αθλητισμό μας για να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή οικονομικών πόρων που θα διοχετευθούν προς τους πρωταθλητές μας.

Ένα όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και όλοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν μιλούν για ποσά με πολλά μηδενικά στην ουρά, ιδιαίτερα σε μια εποχή που υπάρχει δίπλα μας στρατιά ανέργων και χιλιάδες συμπατριώτες μας πασκίζουν για ένα μεροκάματο…

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Οι 30οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου πέρασαν στην ιστορία. Η Επιτροπή Υψηλής Επίδοσης του Οργανισμού, που διαχειρίστηκε τον Σχεδιασμό κατά την 4ετία 2009-2012 έχει αξιολογήσει την παρουσία της Κυπριακής ομάδας στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου ως την καλύτερη όλων των εποχών.

Όσον αφορά τον απολογισμό της 4ετίας κρίνεται ολότελα θετικός αφού οι σχεδιασμοί έχουν λειτουργήσει αξιοκρατικά και αποτελεσματικά, δημιουργώντας προοπτική για την συνέχεια. Ο απολογισμός της Επιτροπής έχει υιοθετηθεί ομόφωνα από το Δ.Σ του Οργανισμού.

Με αυτά τα δεδομένα το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού έχει πάρει την πολιτική απόφαση ότι ο Σχεδιασμός Υψηλών Επιδόσεων,  θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ένας ενιαίος και αδιαίρετος σχεδιασμός, κάτω από την εποπτεία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Κλείνοντας θέλω να πω κάτι τελευταίο. Πρέπει επιτέλους όλοι να μιλήσουμε με μια κοινή, ενιαία γλώσσα. Πρέπει να σταματήσει η αμφισβήτηση και η συνεχής διελκυστίνδα για περισσότερη εξουσία. Χαμένοι από αυτή την ατμόσφαιρα είναι μόνο οι αθλητές και ο αθλητισμός μας.  Ο χώρος του αθλητισμού δεν σηκώνει ανέξοδες διακηρύξεις και πολιτικές αλλά να λειτουργήσουμε όλοι υπεύθυνα και εποικοδομητικά μέσα στις συνθήκες που επικρατούν».

Η Πολιτεία εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστο Χριστοφίδη, ο οποίος στο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε τις επιτυχίες των αθλητών μας ως ένα «μικρό θαύμα», που καταδεικνύει πως όπου υπάρχει θέληση τίποτε δεν είναι αδύνατον. Πρόσθετα, διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα παραμείνει δίπλα στους αθλητές και θα στηρίξει επίσης των αθλητισμό ως ένα κοινωνικό αγαθό.

Στην εκδήλωση τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού εκπροσώπησε η επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Κάλλη Χατζηιωσήφ, την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ο Βουλευτής κ. Ανδρέας Πιτσιλλίδης. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ουράνιος Ιωαννίδης και μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και ο Γενικός Διευθυντής της ΟΠΑΠ Κύπρου κ. Μιχάλης Χειμώνας, ο οποίος επέδωσε επιταγή στην Καρολίνα Πελενδρίτου, που αποτελεί πριμ  για την κατάκτηση του Αργυρού μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

- Εκ μέρους των αθλητών μίλησαν η Καρολίνα Πελενδρίτου και ο Γιώργος Αχιλλέως, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον ΚΟΑ για τη στήριξη του και ζήτησαν όπως αυτή συνεχιστεί για να έρθουν νέες επιτυχίες στο μέλλον.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε και το επτάλεπτο ντοκιμαντέρ, μέσα από το οποίο προβάλλεται η αθλητικο-πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, με τίτλο: «Ο Αθλητισμός στην Κύπρο, Μια Ιστορία Αιώνων». Είναι μια συμπαραγωγή ΚΟΑ και ΡΙΚ και ετοιμάστηκε ειδικά στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.