Sidebar

12
Wed, May
2 New Articles

Εγκαινιάστηκε στην Αθήνα η ιστορική έκθεση

Ανακοινώσεις
Tools
Typography

Εγκαινιάστηκε στην Αθήνα η έκθεση

Ο Αθλητισμός στην Κύπρο Μια Ιστορία Αιώνων

 

Με μεγάλη επιτυχία τελέστηκαν, την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα: Ο Αθλητισμός στην Κύπρο – Μια ιστορία Αιώνων

 

Η έκθεση στην Αθήνα συνδιοργανώθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και το Σπίτι της Κύπρου, στα πλαίσια του προγράμματος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Καλύπτει τρεις χιλιάδες χρόνια αθλητικής ιστορίας, από την Πρώιμη εποχή του Χαλκού έως την Ρωμαϊκή περίοδο, τον 3ο αιώνα μ.Χ. και αποτελείται από σαράντα απεικονίσεις αρχαιολογικών ευρημάτων που αντανακλούν και αναδεικνύουν τη γένεση και εξέλιξη του αθλητισμού στην Κύπρο.  Τα ευρήματα αυτά ανασκάφηκαν από την κυπριακή γη και εκτίθενται στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κύπρου.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού  κ. Πάμπος Στυλιανού.

 

Στο χαιρετισμό του, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, είπε ότι η έκθεση αναδεικνύει τις ρίζες του αθλητισμού στην Κύπρο και παρουσιάζει την αθλητική ιστορία της μεγαλονήσου διαμέσου των αιώνων. Αναφερόμενος στην εμβληματική ονοματολογία των γυμναστικών συλλόγων της Κύπρου, που καταδεικνύει τις κοινές πολιτιστικές καταβολές της κλασσικής αρχαιότητας,  αλλά και σε θρυλικούς Κύπριους αθλητές, όπως η Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου και ο  Στέλιος Κυριακίδης, που τίμησαν με τις επιδόσεις τους τον Ελληνισμό, ο κ. Πρέσβης τόνισε πόσο παράλληλες και αλληλοσυμπληρούμενες ήταν οι πορείες της Κύπρου και της Ελλάδας και στον τομέα του αθλητισμού.

 

Παίρνοντας τον λόγο, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Γιάννης Ιωαννίδης, εξέφρασε, τη συγκίνησή του, καθώς μέσα από το ξεδίπλωμα της αθλητικής ιστορίας της Κύπρου ξεδιπλώνονται και οι μνήμες σε ιερά πρόσωπα και γεγονότα που αποτελούν τον πυρήνα όχι μόνο του Κυπριακού αθλητισμού αλλά και του ευρύτερου πολιτισμού μας. Αναφερόμενος στην άριστη συνεργασία με τον ΚΟΑ, εξήρε την πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη συμβολή του Οργανισμού  στην ανάπτυξη του Κυπριακού Αθλητισμού, αλλά και στην προώθηση πολλών Ευρωπαϊκών θεμάτων, ώστε ο αθλητισμός να κατακτά συνεχώς τη θέση που του αξίζει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, κ. Πάμπος Στυλιανού στο χαιρετισμό του τόνισε και τα εξής: «Η έκθεση Αθλητισμός στην Κύπρο – Μια ιστορία αιώνων εγκαινιάζεται και στην  χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Η έκθεση όπως είναι γνωστό παρουσιάσθηκε στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και σήμερα ολοκληρώνει την περιδιάβαση της στην πόλη του Ολυμπισμού. Τόσο η έκθεση όσο και το ομώνυμο ντοκιμαντέρ που θα παρακολουθήσουμε σε λίγο αποτελούν μέρος της προσπάθειας του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, για προβολή και διάδοση της αθλητικής – πολιτιστικής  κληρονομιάς της πατρίδας μας. Εντάσσονται στα πλαίσια των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων, ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δεσμοί της Κύπρου με τον Αθλητισμό περνά δια μέσω των αιώνων και καταγράφονται ως ιστορικά πλούσιοι και σημαντικοί. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για την οποία ως Κύπριοι νιώθουμε ξεχωριστή περηφάνια. Δεν χρειάζεται να τονιστεί πως η Κύπρος, ως μέρος της όλης Ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού, νιώθει περήφανη για τη δική της σημαντική συμβολή. Αυτή η αδελφική παράλληλη πορεία μας, στο χώρο του αθλητισμού, διαφαίνεται περίτρανα στην έκθεση και αναδεικνύεται πιο έντονα και γλαφυρά, μέσα από το ομώνυμο ντοκιμαντέρ».

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, προβλήθηκε και το ομότιτλο ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής του ΚΟΑ και του ΡΙΚ,  στο οποίο παρουσιάζεται η εξέλιξη του Κυπριακού Αθλητισμού από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη αθλητική πραγματικότητα.  Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται εικόνες από τους προϊστορικούς χρόνους, όταν η επιβίωση των κατοίκων της Κύπρου, η οποία απαιτούσε σωματικές και ψυχικές ικανότητες, εντατική εκπαίδευση και σωματική άσκηση, οδήγησε στη γένεση των διαφόρων αθλημάτων. Προβάλλονται, επίσης, ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων, με επιτυχίες Κυπρίων αθλητών από το 1896 μέχρι σήμερα, καθώς και ο μαζικός αθλητισμός και η κοινωνική διάστασή τους.

Στην τελετή παρέστησαν Πολιτειακοί και Αθλητικοί αξιωματούχοι από την Ελλάδα και την Κύπρο. Όλοι οι παρευρισκόμενοι απέδωσαν τα εύσημα στον ΚΟΑ για τα εξαιρετικά ιστορικά εκθέματα, όσο και για το ντοκιμαντέρ.