Sidebar

16
Sun, May
1 New Articles

Ευρωπαϊκό Σεμινάριο: «Αθλητικό Στοίχημα και Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος»

Ανακοινώσεις
Tools
Typography

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ  ΚΟΑ ΤΟΝΙΣΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Το ποδόσφαιρο έχει διεμβολισθεί»!!!

 

Η Κυπριακή Προεδρία διοργάνωσε με επιτυχία το Σεμινάριο:«Αθλητικό Στοίχημα και Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος»

  

Με πλήρη επιτυχία στέφθηκε το Σεμινάριο με θέμα: «Αθλητικό Στοίχημα και το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος», που συνδιοργανώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το διήμερο 11-12 Δεκεμβρίου 2012 και σε αυτό συμμετείχαν εμπειρογνώμονες στον τομέα του στοιχήματος, εκπρόσωποι των Κρατών μελών της Ε.Ε, του αθλητικού κινήματος στην Ευρώπη, ρυθμιστικών αρχών για το στοίχημα, ανακριτικών τμημάτων, κ.λ.π.

Τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Πάμπος Στυλιανού, το μέλος του Δ.Σ. κ. Άντης Λόππας και ο Υπεύθυνος για θέματα Προεδρίας του ΚΟΑ κ. Βάσος Κουτσιούντας.

Στην ομιλία του προς τους Συνέδρους, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ ανέδειξε τη σημαντική δουλειά που έχει διεκπεραιωθεί στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας στα ζητήματα του Στοιχήματος και των Στημένων αγώνων. Έκανε αναφορά στη «Διακήρυξη της Λευκωσίας», που εγκρίθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη και στα Συμπεράσματα για την εγκαθίδρυση στρατηγικής για αντιμετώπιση της χειραγώγησης αποτελεσμάτων που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο των Υπουργών Αθλητισμού τον περασμένο μήνα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σχέση που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ του αθλητικού στοιχήματος και των στημένων αγώνων, παρά το γεγονός ότι η εμπλοκή σε στημένα παιγνίδια αποτελεί ποινικό αδίκημα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

«Είναι για αυτό το λόγο που το διαδικτυακό στοίχημα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως εργαλείο για να «αποφύγουν» αυτά τα ποινικά αδικήματα. Πολλές φορές εταιρείες αμφιβόλου παρελθόντος και μητρώου, που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, εγκαθίστανται σε χώρες και εδάφη όπου δεν υπάρχει η ανάλογη ρύθμιση και μέσω του διαδικτύου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Ευρωπαίους παίκτες-τζογαδόρους.

Ακόμα χειρότερα τα τελευταία χρόνια, ο αθλητισμός στην Ευρώπη και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, έχει διεμβολισθεί από εγκληματικά στοιχεία που έχουν διεισδύσει σε Σωματεία και Ομοσπονδίες και δουλεύουν από μέσα, χρησιμοποιώντας ύποπτες και αδιαφανείς μεθόδους, εμπλέκοντας ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές, ολόκληρα σωματεία, ακόμα και πρακτορεία στοιχημάτων. Αυτά τα φαινόμενα δεν θα αναπτύσσονταν, εάν εφαρμόζονταν πολιτικές Σωστής Διακυβέρνησης, κύρια εάν υπήρχαν μέθοδοι χρηστής οικονομικής διαχείρισης σε Αθλητικούς οργανισμούς σε όλα τα επίπεδα.

Η Σωστή Διακυβέρνηση είναι η απάντηση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Αυτά τα εγκληματικά στοιχεία, μέρος του οργανωμένου εγκλήματος, αξιοποιούν πλήρως την παγκοσμιοποίηση μέσω του διαδικτύου και χρησιμοποιούν το διαδικτυακό στοίχημα ως εργαλείο κέρδους και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Είναι για αυτό το λόγο που τέτοιου είδους στοίχημα  αποτελεί τεράστια απειλή  για την ακεραιότητα του αθλητισμού.

Αυτό το φαινόμενο της παγκόσμιας έκτασης, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο μέσα από διεθνή συνεργασία και εντοπισμό με τη συνεισφορά όλων των ενδιαφερομένων μερών. Επιπλέον αυτή η συνεργασία χρειάζεται να αναπτυχθεί μεταξύ των κρατικών στοιχημάτων αρχών, των κρατικών αστυνομικών αρχών και των διεθνών αρχών.

Τα «Συμπεράσματα της Προεδρίας για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αποτελεσμάτων, που δυστυχώς δεν προσυπογράφηκε ομόφωνα, ύστερα από διαφωνία της Μάλτας, εισηγούνται πρακτικά βήματα όπως ευαισθητοποίηση των αθλητών και του περιβάλλοντος τους, ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ρυθμιστικών Αρχών του Στοιχήματος, αξιοποιώντας προειδοποιητικά σήματα, δημιουργία κωδικών ηθικής κ.α.

Το σημερινό Σεμινάριο μπορεί να θεωρηθεί ως συνεισφορά στην εργασία που ξεκίνησε για τη συμφωνία μιας διεθνούς σύμβασης για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αθλητικών αποτελεσμάτων. Αυτό γίνεται με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και η συνεισφορά όλων μας είναι δεδομένη. Αυτή η Σύμβαση στοχεύει να δημιουργήσει ένα διεθνές Νομικό πλαίσιο ενάντια στα στημένα παιγνίδια και στοχεύει στην Παγκόσμια συνεργασία. Για να πετύχει φυσικά οποιαδήποτε σύμβαση, χρειάζεται να συμφωνηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου που θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή όλων των προνοιών της Σύμβασης.

Στο Συμπόσιο πήραν μέρος πολλοί εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη που ασχολούνται με το Αθλητικό στοίχημα και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Έγινε ανάλυση της νομικο – τεχνικής πτυχής του φαινομένου, ενώ ξεχώρισαν τρεις παρεμβάσεις.

  • Η πρώτη ήταν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Στοιχήματος της Μεγάλης Βρετανίας, που μίλησε για τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται από τη Ρυθμιστική Αρχή της χώρας στην αγορά του στοιχήματος.
  • Η δεύτερη ήταν από τον Αντιπρόεδρο της μονάδας αντιμετώπισης του Οικονομικού Εγκλήματος του Βελγίου που περιέγραψε με λεπτομέρεια τον τρόπο διείσδυσης συγκεκριμένου επιχειρηματία από την Άπω Ανατολή σε ποδοσφαιρικό σωματείο στο Βέλγιο, το οποίο χρησιμοποίησε για να στήνει ποδοσφαιρικούς αγώνες.
  • Η τρίτη παρέμβαση προήλθε από εκπρόσωπο του Οργανισμού «Sport Radar», ο οποίος παραδέχθηκε ότι τα εγκληματικά στοιχεία που κινούνται στο χώρο του στοιχήματος από στημένα παιγνίδια, μειδιούν μπροστά στην έλλειψη δράσης από Αρχές και Αθλητικούς Οργανισμούς για αντιμετώπιση της γάγγραινας των στημένων αγώνων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκε η  αναγκαιότητα, όπως Διεθνείς Ομοσπονδίες, ιδιαίτερα η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ, υιοθετήσουν πιο αυστηρά μέτρα, με την έκδοση σχετικής οδηγίας στις Εθνικές Ομοσπονδίες, αναφορικά με το ποιόν των ανθρώπων που εισέρχονται στο χώρο του ποδοσφαίρου και παίρνουν το χρίσμα του ποδοσφαιρικού παράγοντα, ενώ αυτό που στοχεύουν είναι την εκμετάλλευση του αθλήματος.