Sidebar

12
Wed, May
2 New Articles

Η ομάδα Αξιολόγησης του Σ.Ε. για τη Βία στα Γήπεδα

Ανακοινώσεις
Tools
Typography

ΚΟΑ: Χρήσιμες επαφές με την Ομάδα

Αξιολόγησης του Σ.Ε. για τη Βία στα Γήπεδα

  

Το πώς αντιμετωπίζεται το θέμα της Βίας στα Γήπεδα στην Κύπρο, εξετάζει η εξαμελής Ομάδα Αξιολόγησης του Τομέα Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία βρίσκεται στη χώρα μας και πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με Αθλητικούς και Πολιτειακούς Φορείς. Μετά το πέρας της αποστολής της η Ομάδα Αξιολόγησης θα ετοιμάσει σχετική έκθεση, ενώ θα κάμει προτάσεις και εισηγήσεις στους αρμόδιους εμπλεκόμενους Φορείς του τόπου μας, για βελτίωση των θεμάτων που αφορούν τη Βία στα Γήπεδα.

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013, η Ομάδα Αξιολόγησης είχε εποικοδομητική και ουσιαστική συνάντηση με τους αξιωματούχους του Κυπριακού Οργανισμού. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Πάμπος Στυλιανού, ο Αντιπρόεδρος Ντίμης Κακογιάννης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τίμιου Παιγνιδιού και Κατά της Βίας Μιχάλης Καυκαλίας, τα Μέλη της Επιτροπής Σπύρος Σπύρου και Φοίβος Κωνσταντινίδης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Βάσος Κουτσιούντας και ο Λειτουργός του Οργανισμού Υπεύθυνος για θέματα Βίας στα Γήπεδα Κώστας Σολωμού.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ καλωσορίζοντας την Ομάδα Αξιολόγησης έκαμε συνολική αναφορά  για τις προσπάθειες, αλλά και το έργο που επιτελεί ο Οργανισμός και η Εθνική Επιτροπή Κατά της Βίας. Σημείωσε ότι τα τρία τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά και ουσιαστικά βήματα, αναφέροντας συγκεκριμένα τη Νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή για τη Βία στους Αγωνιστικούς Χώρους. Μια Νομοθεσία, η οποία πριν την τελική κατάληξη της, οι αρμόδιοι Φορείς για αρκετό χρονικό διάστημα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών έκαμναν τις αναγκαίες τοποθετήσεις και εισηγήσεις τους.

Η άλλη σημαντική απόφαση και κίνηση του Οργανισμού, μετά την ιεράρχηση των θεμάτων υποδομής και ασφάλειας,  ήταν η εγκατάσταση Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης σε όλα σχεδόν τα ποδοσφαιρικά γήπεδα συνολικού κόστους 600.000 ευρώ, ποσό το οποίο δαπάνησε ο ΚΟΑ. Ο κ. Στυλιανού τόνισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή προχωρεί εντατικά η διαδικασία για την καθιέρωση του θεσμού των επιτηρητών αγώνων.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΚΟΑ αναφέρθηκε στη δομή και στο ρόλο της Επιτροπής Κατά της Βίας, τονίζοντας ότι ο ρόλος της είναι εποπτικός και συμβουλευτικός. Η Επιτροπή με νέα πλέον δομή από τον περασμένο Σεπτέμβρη, για να είναι πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, έχει ενεργό συμμετοχή μαζί με τους Πολιτειακούς Φορείς, στα θέματα που αφορούν τη Βία.

Για το φαινόμενο της Βίας, ο Πρόεδρος του  ΚΟΑ, είπε ότι δεν συνάδει με τον Αθλητισμό και ο Οργανισμός διοργανώνοντας σεμινάρια και συναντήσεις, προσπαθεί να εμπεδώσει ανάμεσα στο φίλαθλο κόσμο και γενικά τη νεολαία, το τίμιο παιγνίδι και την αθλητοπρέπεια μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Πάντως η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά, σε σχέση με παλαιότερα.

 

Στην Κύπρο, είπε ο κ. Στυλιανού, μας προβληματίζει έντονα το γεγονός, τα επεισόδια που γίνονται εκτός γηπέδων, και αυτό χρειάζεται η συμβολή όλων των εμπλεκομένων για την εξάλειψη τους. Η ΚΟΠ, τα Σωματεία και οι οργανωμένοι φίλαθλοι να βοηθήσουν περισσότερο στις προσπάθειες που καταβάλλονται.

 

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, τόνισε ότι ο Οργανισμός από την πλευρά του θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία του με τις εμπλεκόμενους Φορείς, όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τις Ομοσπονδίες κ.α. «Το φαινόμενο της Βίας, είναι κοινωνικό και χρειάζεται η συμβολή όλων των παραγόντων για να αντιμετωπισθεί σωστά και αποτελεσματικά. Τη στιγμή που η χώρα μας περνά δύσκολες στιγμές, λόγω της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται και έξαρση της Βίας, για αυτό και χρειάζονται ιδιαίτεροι χειρισμοί.

 

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Αξιολόγησης του Σ.Ε. Jo Vanhecke, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΚΟΑ και γενικά τον Οργανισμό για τη βοήθεια που προσφέρει στην ομάδα κατά την παραμονή της και τις επαφές που πραγματοποιεί στην Κύπρο. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι παρουσία της Ομάδας, έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και από τα ευρήματα της μετά τις επαφές της, θα ετοιμάσει έκθεση για να μπορέσουν οι αρμόδιοι Φορείς της Κύπρου να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις ενέργειες που αφορούν στην αντιμετώπισης της Βίας στα Γήπεδα. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες του ΚΟΑ, στη βελτίωση της υποδομής και της ασφάλειας των γηπέδων. Τόσο στη συνάντηση του με τον ΚΟΑ, αλλά και στις συναντήσεις του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνά Νικολάου, την Αστυνομία, αλλά και άλλους εμπλεκόμενους Φορείς, διαπίστωσε ότι υπάρχει θέληση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όλους, να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι για τηνν εξάλειψη της Βίας από τα γήπεδα.

 

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και μια έγινε μια γενική αναφορά για το πώς αντιμετωπίζει η Κύπρος το θέμα της Βίας στα Γήπεδα, ενώ έγιναν και ερωτήσεις επί του θέματος από τα υπόλοιπα πέντε μέλη της Ομάδας Αξιολόγησης.

 

Τα άλλα πέντε μέλη είναι: Ana Criado Αντιπρόεδρος , Adrian Dinca Επιθεωρητής, Rick Riding Επιθεωρητής, Kenny Scott ΟΥΕΦΑ, Marie Glatz Μάνατζερ. Η Ομάδα Αξιολόγησης κατά την παραμονή της στην Κύπρο συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, την Αστυνομία, την ΚΟΠ, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, τους Οργανωμένους Φιλάθλους Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ, της Εθνική Επιτροπή Stewards, ενώ παρακολούθησε και την Αστυνομική σύσκεψη που έγινε για τον αγώνα ΑΠΟΕΛ –Ανόρθωσης. Παρακολούθησαν επίσης τον αγώνα Ομόνοιας – ΑΕΛ για το κύπελλο, ενώ το Σάββατο θα δουν τον αγώνα ΑΠΟΕΛ – Ανόρθωσης στο ΓΣΠ, καθώς και την προετοιμασία ασφάλειας που γίνεται.