Sidebar

11
Tue, May
2 New Articles

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ εκπροσώπησε την Κύπρο στο Συνέδριο Υπουργών

Ανακοινώσεις
Tools
Typography

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ εκπροσώπησε την Κύπρο

 

Πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το 5ο Συνέδριο των Υπουργών Αθλητισμού και άλλων αξιωματούχων υπεύθυνων για τον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή των Κρατών μελών της ΟΥΝΕΣΚΟ.  

 

Το συνέδριο παρακολούθησαν 645 εκπρόσωποι από 155 χώρες, εκ των οποίων οι 55 ήταν Υπουργοί.

 

Τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κυριάκο Κενεβέζο, εκπροσώπησε στο Συνέδριο ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού κ. Πάμπος Στυλιανού.

 

Κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου ομιλίες εκ μέρους των διοργανωτών απεύθυναν η  Γενική Διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνκελα Μέρκελ, ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και ο Δήμαρχος του Βερολίνου.

 

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, o Πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, εκπρόσωπος των Παγκόσμιων Ειδικών Ολυμπιακών και μεταφέρθηκε μήνυμα του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Jacques Rogge.

 

Το συνέδριο ασχολήθηκε με τρία θέματα:

 

  1. Η πρόσβαση στον αθλητισμό ως θεμελιώδες δικαίωμα για όλους.
  2. Η προώθηση των επενδύσεων στον Αθλητισμό και στα Προγράμματα Φυσικής Αγωγής.
  3. Διατήρηση της ακεραιότητας του αθλητισμού

 

Για κάθε θέμα γινόταν αρχική παρουσίαση από τον εμπειρογνώμονα επικεφαλής της ειδικής επιτροπής κάθε θέματος και ακολουθούσαν παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες.

 

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση του τελικού κειμένου της Διακήρυξης του Βερολίνου.

 

 

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ προέβη σε δυο παρεμβάσεις κατά τις συζητήσεις που ακολούθησαν τις παρουσιάσεις του πρώτου και του τρίτου θέματος.

 

Παρατίθενται πιο κάτω αυτούσιες οι παρεμβάσεις του Προέδρου του ΚΟΑ:

 

«Η πρόσβαση στον αθλητισμό ως θεμελιώδες δικαίωμα για όλους

Ο αθλητισμός είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και αποτελεί σημαντικό τομέα στη χάραξη δημόσιας πολιτικής, ιδίως στους τομείς της κοινωνίας, της οικονομίας και της υγείας. Αντίστοιχα, η κοινωνική ένταξη συμβάλει στη γεφύρωση των φυσικών, κοινωνικών και οικονομικών χασμάτων που χωρίζουν τους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αναγνωριστεί ευρέως ότι ο αθλητισμός δεν είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα. Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ενεργούς συμμετοχής στον αθλητισμό και τη σωματική δραστηριότητα.

Παρά το γεγονός ότι έχουν υιοθετηθεί εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς πολιτικές και  νομοθετικά μέτρα, αλλά και έχουν επίσης αναπτυχθεί στρατηγικές για την εφαρμογή τους, αυτά δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. 

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να επανεξετάσουμε και να τροποποιήσουμε τις πολιτικές και τις δράσεις μας. Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως εμπόδιο, αλλά ως μια πρόκληση και εφαλτήριο για τη δημιουργία ευκαιριών. Οι κυβερνήσεις και οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει να ξεπεράσουν τους όποιους οργανωτικούς και διαρθρωτικούς φραγμούς τους που εμποδίζουν την ίση συμμετοχή και να προσφέρουν προσιτά, αν όχι δωρεάν προγράμματα, παρέχοντας την ίδια στιγμή ανέξοδη προσβασιμότητα.

Η Κύπρος έχει τις τελευταίες εβδομάδες περάσει από μια τεράστια οικονομική αναταραχή και τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους. Ο κοινωνικός αντίκτυπος της αναταραχής θα ακολουθήσει σύντομα και είναι πράγματι μια έντονη αντίφαση που ταυτόχρονα δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της μαζικής συμμετοχής στις αθλητικές δραστηριότητες και τη συμμετοχή.

Είναι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς κοινωνικής και οικονομικής αβεβαιότητας που ο κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο μας για χάραξη πολιτικής. Πολιτικές, οι οποίες θα πρέπει κατά κύριο λόγο να απευθύνονται στις μάζες των νέων ανέργων και στη συνέχεια στους μη προνομιούχους και το υπόλοιπο του πληθυσμού».

 

«Κοινωνική συμμαχία για την ακεραιότητα του αθλητισμού

 

Ο αγώνας για την ακεραιότητα του αθλητισμού δεν είναι πλέον θέμα της αθλητικής οικογένειας. Είναι μια πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία, την κάθε χώρα, για ολόκληρο τον πλανήτη. Να αντιληφθούμε όλοι ότι μόνο μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία με τη συμμετοχή των κρατικών αρχών, του αθλητικού κόσμου και όλων των άλλων ενδιαφερόμενων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες απειλές κατά της ακεραιότητας του αθλητισμού.  Ας αναγνωρίσουμε επίσης όλοι ποιες είναι αυτές οι απειλές:

 

  • χειραγώγηση αθλητικών αποτελεσμάτων και στημένα παιχνίδια
  • αυξανόμενη απειλή και τελειοποίηση του ντόπινγκ, σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού.

 

Η μεγαλύτερη μας ευθύνη ως εκπρόσωποι της αθλητικής οικογένειας είναι να εξασφαλίσουμε σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο την συνεχή εφαρμογή πολιτικών Σωστής Διακυβέρνησης. Πολιτικές όπως η Διαφάνεια, Δημοκρατία, Λογοδοσία, Πάταξη της Διαπλοκής, αποτελούν αναγκαία εργαλεία και προϋπόθεση στην προσπάθεια για εξάλειψη της διαφθοράς από τον αθλητισμό.

 

Από αυτή την άποψη, ιδιαίτερα σοβαρές είναι οι ευθύνες διεθνών οργανισμών και σωμάτων, όπως είναι η ΟΥΕΦΑ, η ΦΙΦΑ, όλες οι άλλες ευρωπαϊκές και διεθνείς ομοσπονδίες και σίγουρα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

 

Ας μην υποτιμούμε τη δουλειά και τις επιτυχίες  που έχει πετύχει ο αθλητισμός, αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως τη χειραγώγηση αποτελεσμάτων και την τελειοποίηση του ντόπινγκ. Η υπόθεση Λανς Άρμστρονγκ στις ΗΠΑ και η αποκάλυψη του οργανωμένου εγκλήματος με τα στημένα σε αριθμό χωρών, συνιστούν μεγάλες επιτυχίες για τον ΚΑΘΑΡΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.

 

Δεν πρέπει να το ξεχνούμε. Ο αγώνας για την ακεραιότητα του αθλητισμού, για εξάλειψη της διαφθοράς, ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΠΟΤΕ!!»

 

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

Λευκωσία, 6 Ιουνίου 2013