Sidebar

16
Sun, May
1 New Articles

Με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο

Ανακοινώσεις
Tools
Typography
  • Δημοσιογραφική Διάσκεψη του Προέδρου ΚΟΑ κ. Πάμπου Στυλιανού.

 


Η νέα τάξη πραγμάτων, όπως αυτή διαμορφώνεται από την οικονομική κρίση που πλήττει την κυπριακή κοινωνία, απαιτεί και από τον Αθλητισμό να προσεγγίσει εκ νέου όλα τα ζητήματα, να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα και να αναβαθμίσει τη πολιτική του επί όλων των θεμάτων. Μονό έτσι θα ξεπεραστεί το πλαίσιο της απλής επιβίωσης και θα μπορεί  να επιτευχθεί η οποιαδήποτε ανάπτυξη.

 

Μέσα σε αυτό το νέο ρευστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κλίμα κρίνεται επιβεβλημένη η συστηματική ενημέρωση των πολιτών, ως προς τις θέσεις του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού  για σημαντικά ζητήματα που εξελίσσονται στον χώρο του Κυπριακού Αθλητισμού.

 

Την πιο πάνω εισαγωγή έκαμε  ο Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Πάμπος Στυλιανού στη δημοσιογραφική Διάσκεψη που παραχώρησε την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013. Ένα από τα σημεία της διάσκεψης, ήταν: Η υλοποίηση από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, του προγράμματος Διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη για τον Αθλητισμό.

Για το θέμα αυτό, είπε τα ακόλουθα:

«Μας βρίσκει απόλυτα συμφώνους η θέση ότι οι Ημικρατικοί Οργανισμοί αποτελούν βραχίονα άσκησης της Κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό δεν έρχεται σε καμιά σύγκρουση με τον τρόπο που σήμερα  εργάζεται και λειτουργεί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ, κάτι που αντανακλά το γεγονός ότι στο χώρο του αθλητισμού δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές πολιτικής.

 

Μέσα σε τούτο το πνεύμα ξεκινήσαμε πρόσφατα τη μελέτη και ανάλυση του προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη για τον αθλητισμό και τρόπους υλοποίησης των διαφόρων πτυχών του.

 

Η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι σημαντικές και αρκετές πρόνοιες του προγράμματος, ταυτίζονται με τις ήδη εφαρμόσιμες πολιτικές ή βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

 

Τέτοιες πρόνοιες είναι η επαναξιολόγηση των κριτηρίων παραχώρησης επιχορηγήσεων στις Ομοσπονδίες, ο πιο αυστηρός οικονομικός έλεγχος των Ομοσπονδιών, η αναγκαιότητα για μια νέα διοικητική δομή στον ΚΟΑ, η στήριξη των πρωταθλητών μας, η προώθηση του Κοινωνικού και Μαζικού Αθλητισμού, φέρνοντας τον Πολίτη κοντά στην Άθληση και πολλά άλλα.

 

Παράλληλα ένθερμα υποστηρίζουμε τον περιορισμό, σε δύο, των θητειών των Προέδρων των Ομοσπονδιών, αλλά το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι πως θα επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος, που είναι η ανανέωση και η προώθηση νέων προσώπων στο χώρο του αθλητισμού. Αυτόβουλα ή μέσω καταστατικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν σε όλες τις Ομοσπονδίες;

 

Το θέμα χρήζει επεξεργασίας σε βάθος.  Και σίγουρα το ζήτημα δεν αφορά μόνο στους Προέδρους αλλά και τα υπόλοιπα μέλη που μένουν στις θέσεις των Συμβούλων για 10ετίες.  Η βελτίωση της χρηστής διοίκησης των ομοσπονδιών είναι αναγκαία για να συνεχίσουν να έχουν τη στήριξη του κράτους.

 

Σύντομα θα είμαστε σε θέση να  καταθέσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης και Υλοποίησης του Προγράμματος Διακυβέρνησης για τον Αθλητισμό.

 

Επειδή τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για Εθνική Πολιτική στον Αθλητισμό, πρέπει να ενημερώσουμε ότι αυτή εμπερικλείεται αναλυτικά στο Στρατηγικό Σχεδιασμό 2020, κάτω από τον τίτλο «Δικαίωμα στην Άθληση, Πολίτες εν Δράσει», που ετοιμάστηκε με τα αθλητικά και οικονομικά δεδομένα του 2009 και βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς αναθεώρησης από τον Οργανισμό».

 

ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΝ. ΕΛΕΓΚΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΑ 2012

 

Ο κ. Πάμπος Στυλιανού, αναφέρθηκε και στην Έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, λέγοντας τα εξής:

 

«Έχει δοθεί στην δημοσιότητα η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το 2012, και για τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. Εκτιμώντας το περιεχόμενο της Έκθεσης αλλά και συμπεραίνοντας από την έλλειψη σημαντικής αρνητικής δημοσιότητας στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη φετινή έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.  Δυστυχώς τα καλά δεν δημοσιοποιούνται. 

 

Η έκθεση αποτελεί ακόμα ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια στον Οργανισμό, με τη συνεργασία του Διοικητικού Συμβουλίου, της Διεύθυνσης και των Λειτουργών του Οργανισμού  και σίγουρα τη βοήθεια και συνεργασία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και προσωπικά της κ. Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Εκφράζω προς όλους θερμές ευχαριστίες για την προσπάθεια που καταβλήθηκε και που αναμένω θα συνεχίσει στο μέλλον.

 

Στον ΚΟΑ θεωρούμε τις ετήσιες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ως ένα σημαντικό εργαλείο για να εντοπίζουμε και να διορθώνουμε λάθη, να βελτιωνόμαστε και να προχωρούμε. Αυτή τη διαδικασία θα ακολουθήσουμε και τώρα διορθώνοντας όσα επισημαίνονται στην έκθεση για το 2012».

Διοικητική Δομή, Σχέδια Υπηρεσίας Λειτουργών με προσωπικές κλίμακες, Ιδιωτικά Γυμναστήρια, Έλεγχοι Ομοσπονδιών, Σχεδιασμοί Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αθλητών, Διαχείριση Αθλητικών Χώρων, είναι μερικά από τα ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν, Διοικητικό  Συμβούλιο και Υπηρεσία, τους επόμενους μήνες».