Sidebar

16
Sun, May
1 New Articles

Για τους σχεδιασμούς του ΚΟΑ

Ανακοινώσεις
Tools
Typography

 

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού μετά και τις μεγάλες επιτυχίες του Κυπριακού Αθλητισμού στους πρόσφατους Μεσογειακούς Αγώνες στην Τουρκία θέλει για ακόμη μία φορά να εκφράσει τα συγχαρητήρια του σε όλους όσους συνέβαλαν με οποιοδήποτε  τρόπο σε αυτή την επιτυχία.  Θεωρούμε ότι ο Αθλητισμός μας με την κατάλληλη στήριξη και τον σωστό συντονισμό, την συνεργασία όλων των φορέων και με καλύτερο προγραμματισμό έχει ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια διακρίσεων.  

 

Με το σημείωμα αυτό θέλουμε να αναφερθούμε στον ΚΟΑ και την προσφορά του Οργανισμού προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα τα προγράμματα και οι σχεδιασμοί του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού έχουν σκοπό να βοηθούν ουσιαστικά τους αθλητές και να λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς τους Προϋπολογισμούς των οικείων Ομοσπονδιών, με στόχο την καλύτερη εκπροσώπηση της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στις άλλες μεγάλες Διεθνείς Διοργανώσεις.

 

Δεν είναι σκοπός του Οργανισμού να οικειοποιηθεί και θα αποφύγει επιμελώς και με πλήρη συνείδηση της αποστολής του να το πράξει, τις επιτυχίες του Κυπριακού Αθλητισμού.  Αυτές οι επιτυχίες αδιαμφισβήτητα ανήκουν πρωτίστως στους ίδιους τους αθλητές και στις Ομοσπονδίες τους.  Ταυτόχρονα, είναι πεποίθηση μας ότι τα τελευταία χρόνια συμβάλαμε σε αυτές τις επιτυχίες μέσω των Σχεδιασμών, σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

 

Οι Σχεδιασμοί αυτοί είναι ζωντανοί οργανισμοί και τυγχάνουν βελτίωσης και αναβάθμισης σε συστηματική βάση, όπως ελέχθη από την πρώτη μέρα που εξαγγέλθηκαν.  Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνεται μετά την λήξη μεγάλων διοργανώσεων και κατόπιν εισηγήσεων και συζητήσεων με τις οικείες Ομοσπονδίες για ακόμη καλύτερη λειτουργία, και όχι για να ικανοποιηθούν άτομα και σκοπιμότητες. Παράδειγμα αποτελεί αθλήτρια η οποία ήταν ενταγμένη, στην αρχή της χρονιάς, στην κατηγορία Στήριξης Νεαρών Πρωταθλητών και στα μέσα της χρονιάς, μετά από επιτυχία της, μεταπήδησε στην Επίλεκτη κατηγορία, ενώ σήμερα, μετά τους Μεσογειακούς Αγώνες,  συμπεριλαμβάνεται στις Αθλήτριες Υψηλής επίδοσης (Κυριακή Κουττούκη -Ταεκβόντο).

 

Τονίζουμε με έμφαση ότι όλες οι αποφάσεις παίρνονται κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων και διαβουλεύσεων με τις Ομοσπονδίες, από το αρμόδιο τμήμα της Υψηλής Επίδοσης. Συζητούνται στην Επιτροπή Εθνικών Σχεδιασμών και Προγραμμάτων και εγκρίνονται από το Δ.Σ. του Οργανισμού.

 

Η ορθότητα της λειτουργίας των Σχεδιασμών γίνεται φανερή και μέσα από τα σχόλια της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας, αφού το ζητούμενο στις προηγούμενες  εκθέσεις ήταν η δημιουργία Σχεδιασμών και Κριτηρίων. Σήμερα, η Γενική Ελέγκτρια δίνει τα εύσημα στον Οργανισμό, γιατί μέσα από αυτά τα προγράμματα ικανοποιείται και το αίσθημα Δικαίου, Αξιοκρατίας και Χρηστής Διοίκησης και που βέβαια υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τον  Κυπριακό Αθλητισμό.

 

 

Το εθνικό πρόγραμμα του ΕΣΥΑΑ, οι Σχεδιασμοί Ανίχνευσης Ταλέντων, Στήριξης Νεαρών Πρωταθλητών, Επίλεκτης Κατηγορίας, Υψηλής Επίδοσης, Υποτροφιών, Χαριστικών Παροχών, Εθνικής Ενόπλων, Εισδοχής στα Πανεπιστήμια, οι ειδικές αποφάσεις για επαγγελματική αποκατάσταση, είναι αλληλένδετα και έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους.  Λεπτομέρειες για τον κάθε σχεδιασμό, τον τρόπο λειτουργίας και τα ποσά που επενδύονται, μπορούν να δοθούν ανά πάσα στιγμή.

 

Η κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη και πρέπει να γίνεται, επειδή και οι πιο καλά σχεδιασμένοι προγραμματισμοί μπορούν πάντοτε να γίνουν καλύτεροι και ίσως δικαιότεροι. Αυτό που δεν πρέπει να γίνεται, επειδή είναι αντιπαραγωγικό, είναι η αποσπασματική αντιμετώπιση των Σχεδιασμών που δεν βλέπει τη συνολική εικόνα αλλά μάλλον στοχεύει  στον εντυπωσιασμό και τη δαιμονοποίηση των Σχεδιασμών, Προγραμμάτων και ανθρώπων ακόμη. Ασφαλώς αυτή η τακτική δεν εξυπηρετεί τον Αθλητισμό, αλλά σκοπιμότητες άλλων.

 

Τα σημερινά οικονομικά δεδομένα είναι τέτοια που μας επιβάλλουν πολλούς περιορισμούς στον καθορισμό του ύψους των επιχορηγήσεων του Οργανισμού. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να είναι ανεπαίσθητη η επίδραση στον αθλητισμό μας. Τώρα στα δύσκολα είναι που όλοι θα κριθούμε. Προσδοκούμε στη συνέχιση των επιτυχιών μας ως Κύπρος και σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που καλούμαστε να εργαστούμε. Η στήριξη και η αρωγή όλων είναι αναγκαία για να μπορέσει ο Οργανισμός να επιτελέσει κατά τον καλύτερο τρόπο το έργο του.

  

Κλείνοντας, αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες των Σχεδιασμών, οι πρόσφατες επιτυχίες των αθλητών μας στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνας, θα επιχορηγηθούν μέσα από το Σχεδιασμό Χαριστικών Παροχών σε αθλητές και προπονητές (11 αθλητές και αντίστοιχοι προπονητές) με το ποσό των 172.000 ευρώ.

 

 

 

Από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού

 

 

11 Ιουλίου 2013