Sidebar

12
Wed, May
2 New Articles

Το νέο οικονομικό περιβάλλον στον αθλητισμό

Ανακοινώσεις
Tools
Typography

Του Πάμπου Στυλιανού, προέδρου του ΚΟΑ *

 

Η όποια συζήτηση για το νέο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει πλέον και ο αθλητισμός, θα πρέπει να αναπτύσσεται με ορθολογισμό, αντικειμενικότητα και σίγουρα όχι συναισθηματικά. Θα πρέπει από τη μια να αναγνωρίσουμε ότι την τελευταία 10 - 15ετία ο Κυπριακός Αθλητισμός έχει φτάσει σε πολύ ψηλά επίπεδα, με πρωτόγνωρες διεθνείς επιτυχίες που ήρθαν μέσα από μια συλλογική προσπάθεια Εθνικών σχεδιασμών, σωματειακών και ατομικών υπερβάσεων. Από την άλλη να επισημάνουμε ότι στο ίδιο διάστημα, δεν έχουν αποφευχθεί λάθη και παραλείψεις που έχουν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την σημερινή κατάσταση που έχουμε να διαχειριστούμε.

 

Βρισκόμαστε πλέον στην εποχή της οικονομικής περισυλλογής ή απλά του επιτακτικού νοικοκυρέματος. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι στη βάση μιας νέας φιλοσοφίας, τα πλαίσια της οποίας θα ορίζονται από τις πραγματικές δυνατότητες μας. Να δουλεύουμε με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό τα διαθέσιμα κονδύλια, όσο μειωμένα και να είναι. Ιεραρχώντας αντικειμενικά και δίκαια προτεραιότητες και ανάγκες. Θέτοντας πάνω από όλους και όλα τους αθλητές και τους αθλούμενους. Μειώνοντας δραστικά το διοικητικό κόστος και οτιδήποτε μη παραγωγικό. Αυτή η φιλοσοφία θα πρέπει να διέπει κάθε απόφαση και ενέργεια μας.

 

Για να δράσουμε πλέον ορθολογιστικά οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος όπου κατά κανόνα πρυτάνευε η κουλτούρα του πρόσκαιρου, η έλλειψη σχεδιασμού, προγραμματισμού αλλά και ελέγχου.

 

Για 10ετίες , ολόκληρο το φάσμα του κυπριακού αθλητισμού λειτούργησε ωσάν να διαθέταμε ατέλειωτους πόρους. Στον ευρύτερο χώρο του αθλητισμού μόλις τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη σοβαρή προσπάθεια νοικοκυρέματος. Μιλώντας αυτοκριτικά, εκ μέρους του ΚΟΑ, θα λέγαμε ότι θα μπορούσε να εφαρμοσθεί πολύ νωρίτερα η διαδικασία και φιλοσοφία ελέγχου των ομοσπονδιών, αθλητικών φορέων και σωματείων.

 

Στο χώρο του ποδοσφαίρου χρειάστηκε η εκ των έξω επιβολή και εφαρμογή των οικονομικών κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ, αλλά ακόμα να συνετιστούμε. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι όσα ζούμε σήμερα με την επικείμενη χρεοκοπία ποδοσφαιρικών σωματείων και τη καθημερινή αναζήτηση εσόδων για να περάσουν τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ. Για όλους εκείνους που προσπαθούν άμεσα ή έμμεσα να επιρρίψουν ευθύνες στην πολιτεία για την κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου, μιλώντας μάλιστα για αναλγησία και έλλειψη εθνικής πολιτικής, ενημερώνουμε ότι την 5ετία 2008-2012 το ποδόσφαιρο ως άθλημα έχει επιχορηγηθεί από τον ΚΟΑ, σε όλα τα επίπεδα, άμεσα και έμμεσα, με χορηγίες και αθλητική υποδομή καθώς και μέσα από διάφορους σχεδιασμούς το ποσό των 36 εκ. ευρώ. Αλήθεια, πόσα από τα πολλά εκατομμύρια που παίρνει από το ποδόσφαιρο και τα σωματεία, επιστρέφει στο άθλημα η ίδια η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου;;;

 

Παρόμοια φαινόμενα, οικονομικής δυσπραγίας παρουσιάζονται πρόσφατα και στο χώρο των άλλων ομαδικών αθλημάτων ενώ αναδεικνύονται συνεχώς σοβαρά προβλήματα κακοδιαχείρισης κατά τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο μεγάλων και μικρομεσαίων ομοσπονδιών, παρά τις συστάσεις για διορθωτικά μέτρα.

 

Εκ των υστέρων είμαστε πάντα σοφότεροι. Η κριτική αναφορά στο παρελθόν είναι πάντα ωφέλιμη για να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα για το πώς θα μπορούσαμε να συμπεριφερθούμε. Το ζητούμενο είναι πάντα να αντλούμε διδάγματα για το μέλλον και να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή. Μια εκ των υστέρων αξιολόγηση εύκολα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα κονδύλια μέσα από τους προϋπολογισμούς του ΚΟΑ την τελευταία 20ετία, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολύ πιο αποδοτικά αλλά και αξιοκρατικά, για να εξυπηρετήσουν ανάγκες πολύ περισσότερων φορέων και αθλούμενων. Ιδιαίτερα στο τομέα της δημιουργίας αθλητικής υποδομής, αξιολογώντας με τα σημερινά δεδομένα. Έχουμε από την μια την χαμηλή αξιοποίηση συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων και από την άλλη, τις σοβαρές ελλείψεις και ανάγκες σε άλλους τομείς.

 

Έστω και αυτές τις δύσκολες ώρες, πρέπει όλοι να πάρουμε τα σωστά μηνύματα και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και θα λειτουργήσουμε έτσι μόνο αν σταματήσουμε να κρυβόμαστε και να ρίχνουμε το πρόβλημα και την ευθύνη σε όλους τους άλλους, εκτός από εμάς. Αυτή είναι μια νοοτροπία που μαστίζει τον τόπο μας. Μια νοοτροπία καλλιεργημένη και εμπεδωμένη, η οποία έχει παρεισφρήσει και στο χώρο του αθλητισμού. Ο καθένας περιφρουρεί το δικό του συμφέρον, το δικό του μικρό βασίλειο. Με τέτοια μυαλά δεν υπάρχει ούτε ελπίδα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, ούτε και ουσιαστική προοπτική για το μέλλον. Παραγοντισμός και παρασιτισμός είναι δυο μεγάλες γάγγραινες του κυπριακού αθλητισμού και εκφράζονται με διάφορους τρόπους ανάμεσα στους διοικητικούς. Πάνω σε αυτό το ζήτημα μπορούν να ειπωθούν πάρα πολλά αφού όλοι έχουμε μάτια να βλέπουμε και αυτιά να ακούμε τι συμβαίνει. Με κανένα τρόπο φυσικά ισοπεδώνουμε αφού πολλοί είναι αυτοί που δίνουν και παίρνουν αλλά και περισσότεροι αυτοί που μόνο παίρνουν από τον αθλητισμό και τον απομυζούν.

 

Επιβάλλεται να εφαρμοσθεί εδώ και τώρα σωστή διακυβέρνηση από τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών και να σταματήσουμε να επικαλούμαστε απειλή της αυτονομίας των αθλητικών φορέων για να δικαιολογήσουμε την αδράνεια μας. Ο σχεδιασμός κάθε αθλήματος είναι αποκλειστική ευθύνη της κάθε ομοσπονδίας, και καλά κάνουν οι επικεφαλείς των ομοσπονδιών να ασχοληθούν σοβαρά με αυτούς, πάντα σε στενή συνεργασία με τον ΚΟΑ.

 

Εμείς ως ΚΟΑ από την πλευρά μας και με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας, προσπαθούμε να διαχειριστούμε τον προϋπολογισμό μας ισότιμα και ακριβοδίκαια και βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία επαναξιολόγησης των κριτηρίων για τις επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό και αποδεχτό ότι ο ΚΟΑ και κατ’ επέκταση η πολιτεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις οικονομικές ανάγκες που απαιτούνται, ιδιαίτερα σε σχέση με αθλήματα που είναι πολυδάπανα. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σήμερα κάτω από τις πολύ αντίξοες κρισιακές οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Οι προϋπολογισμοί του ΚΟΑ μέσα σε περίοδο λίγων χρόνων έχουν μειωθεί από €40 εκ. το 2009 σε €25 εκ για το 2014.

 

Όσοι μας λένε ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερα σε ένα σχεδιασμό, σε ένα πρόγραμμα ή σε κάποιο άθλημα θα πρέπει να μας πουν, ποιού άλλου σχεδιασμού, ποιού άλλου προγράμματος και ποιού άλλου αθλήματος, θα πρέπει να τα στερήσουμε. Όποιος ζητά λόγου χάρη περαιτέρω κονδύλια για τους πρωταθλητές μας, κάτι που και εμείς πολύ επιθυμούμε, θα πρέπει να μας εισηγηθεί από πού να τα πάρουμε. Πότε θα αντιληφθούμε επιτέλους ποια είναι τα όρια αυτής της μοιρασμένης πατρίδας;

 

Τέρμα πλέον στους λαϊκισμούς και τις ανεύθυνες τοποθετήσεις. Τώρα είναι η ώρα της υπεύθυνης συμπεριφοράς, τώρα είναι η ώρα του επαναπροσδιορισμού, τώρα είναι η ώρα της ιεράρχησης και του επανακαθορισμού, σε ολόκληρο το φάσμα του Αθλητισμού.

Και να μην ξεχνούμε το αυτονόητο. Ο αθλητισμός ανήκει στους αθλητές, στους προπονητές και στον κόσμο, και σίγουρα όχι σε εμάς τους παράγοντες.

 

  • Παρέμβαση στην εκδήλωση του ΔΗΚΟ, Σαββάτο 28.9.2013

Τα Οικονομικά στον Αθλητισμό, τα νέα δεδομένα»