Sidebar

07
Fri, May
1 New Articles

KOA: Tο 2013 ανέδειξε το βάθος και το στερεό υπόβαθρο του Αθλητισμού μας

Ανακοινώσεις
Tools
Typography

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (30/12/2013)

(Πάμπος Στυλιανού, Πρόεδρος ΚΟΑ)

 

 

Η σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στοχεύει να καταθέσει ένα σύντομο απολογισμό για την πολύ δύσκολη χρονιά που φεύγει σε λίγες ώρες. Ένα απολογισμό που, παρά τις τεράστιες αντιξοότητες με τα μειωμένα κονδύλια και όλα τα συνεπακόλουθα, υπήρξε πλούσιος και παραγωγικός. Υλοποιήθηκαν οι αγωνιστικοί στόχοι με την άξια εκπροσώπηση της πατρίδας μας διεθνώς, στηρίξαμε αθλητές, αθλούμενους και Ομοσπονδίες στο μέτρο του δυνατού, προωθήσαμε τους εθνικούς σχεδιασμούς και προγράμματα και συνεχίσαμε την πολιτική της οικονομικής εξυγίανσης σε ολόκληρο του φάσμα της δράσης του Οργανισμού. Δυστυχώς λόγω της δραστικής μείωσης των προϋπολογισμών, αλλά και άλλων προβλημάτων, προχωρούμε πολύ αργά στα ζητήματα της ανακαίνισης και δημιουργίας νέας αθλητικής υποδομής.

 

Όλα τα πιο πάνω, και άλλα, αναλύονται πιο κάτω σε εκτενέστερο βαθμό, αναγνωρίζοντας ότι σε ένα σύντομο απολογισμό δεν μπορούν να καλυφθούν τα δεκάδες ζητήματα τα οποία αναφύονται στην καθημερινή λειτουργία του ΚΟΑ και ευρύτερα του αθλητισμού μας.

 

  1. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 2013

 

Με την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων, ο Οργανισμός έχει προχωρήσει στην αξιολόγηση της χρονιάς και των αθλητών που είναι ενταγμένοι στους Σχεδιασμούς Υψηλής Επίδοσης και Επίλεκτης Κατηγορίας. Η αγωνιστική εκπροσώπηση της πατρίδας μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που   αντιμετώπισε, κρίνουμε ότι ήταν πετυχημένη. Αθλητές και αθλήτριες που αποτελούν πλέον σταθερή αξία στο διεθνές στερέωμα πέτυχαν και πάλι μεγάλες επιτυχίες ενώ παράλληλα είχαμε σε πολλά αθλήματα καινούργιες παρουσίες με ελπιδοφόρες υποσχέσεις για το μέλλον.  Μπορούμε να πούμε ότι το 2013 ανέδειξε και απέδειξε το βάθος και το στέρεο υπόβαθρο του κυπριακού αθλητισμού.

Στη σημαντικότερη, λόγω της ομαδικής συμμετοχής, παρουσία στους Μεσογειακούς Αγώνες, οι αθλητές κατάφεραν να διακριθούν και να συνεχίσουν την καλή παράδοση των τελευταίων χρόνων, ενώ καταγράφηκαν σημαντικές διακρίσεις σε επιμέρους διεθνείς διοργανώσεις, όπως Πανευρωπαϊκές και Παγκόσμιες. Εκφράζουμε ευαρέσκεια και ικανοποίηση για την γενικότερη αγωνιστική παρουσία των αθλητών μας και συγχαίρουμε από καρδιάς αυτούς που δικαιούνται τα μπράβο. Τους αθλητές, τους προπονητές, τις Ομοσπονδίες και τις οικογένειες τους που στηρίζουν τις προσπάθειες τους..

Όσον αφορά την οικονομική στήριξη των αθλητών, όλες οι υποσχέσεις από τον Οργανισμό τηρήθηκαν κατά γράμμα και η πολιτεία συνεχίζει να αποτελεί το μοναδικό διαχρονικό οξυγόνο των αθλητών μας, είτε απ’ ευθείας είτε μέσω των ομοσπονδιών. Οι χαριστικές παροχές που απορρέουν από τις φετινές επιτυχίες θα καλυφθούν μέσα από τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

 

  1. ΕΛΕΓΧΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

 

Συνεχίστηκαν εντατικά το 2013 οι  οικονομικοί και διαχειριστικοί έλεγχοι των Ομοσπονδιών, στους οποίους ως ΚΟΑ αποδίδουμε τεράστια σημασία. Οι έλεγχοι  δείχνουν ανάμικτα αποτελέσματα. Οι περιπτώσεις εκείνες όπου διαφαίνεται κακή οικονομική διαχείριση,  παραπέμπονται στην Επιτροπή Ελεγχου του Οργανισμού που έχει συσταθεί και για το σκοπό αυτο. Η μόνη οδός αντίδρασης για τον Οργανισμό, είναι η παγοποίηση των χορηγιών μέχρι πλήρους συμμόρφωσης της Ομοσπονδίας και λήψης συγκεκριμένων διορθωτικών μέτρων.

 

Ο Οργανισμός βρίσκεται σε ανοικτή επαφή με το Γραφείο της Γεν. Ελέγκτριας το οποίο ενημερώνει για τα αποτελέσματα των ελέγχων. Παρομοίως ενημερώνεται και η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, που μέσα στο 2012, έθεσε θέμα ελέγχου των επιχορηγήσεων των αθλητικών φορέων. 

 

Στόχος είναι η εμπέδωση της κουλτούρας της χρηστής διοίκησης, σωστής οικονομικής διαχείρισης και εφαρμογή πρακτικών καλής διακυβέρνησης. Όλοι πλέον λογοδοτούμε για το δημόσιο χρήμα και τους τρόπους διαχείρισης του. Σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υπάρχει πισωγύρισμα και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι. 

 

  1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

 

Όπως είναι γνωστό ο ΚΟΑ στηρίζει σταθερά τα προγράμματα του Κοινωνικού Αθλητισμού, όπως είναι το Πρόγραμμα Αθλητισμός για Όλους που βρίσκεται στο προσκήνιο για σχεδόν 30 χρόνια.  Ιδιαίτερη ευαισθησία όμως νιώθουμε για τα προγράμματα που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες, τόσο σε επίπεδο αγωνιστικού αθλητισμού όσο και ενασχόλησης. Διαχρονικά ο Οργανισμός στήριξε την Παραολυμπιακή ομάδα, τους ειδικούς Ολυμπιακούς και άλλες ομάδες με αναπηρίες.

 

Μέσα από τους ελέγχους για την Κυπριακή Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΚΕΠΕ), εντοπίσθηκαν προβλήματα στη δομή και λειτουργία της και ο Οργανισμός υποχρεώθηκε να αναζητήσει άλλες λύσεις, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Κύπρου, και μη θυματοποιώντας τους αθλητές.

 

Με την εμπλοκή Ομοσπονδιών, έχει ιδρυθεί νέα Συνομοσπονδία, ιδρυτικά μέλη της οποίας είναι όλες οι αθλητικές Ομοσπονδίες στην Κύπρο που καλλιεργούν ή προτίθενται να καλλιεργήσουν παραολυμπιακά αθλήματα ή άλλα αθλήματα που αφορούν αθλητές με αναπηρίες, ως προνοούνται από την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC). Οι αθλητές με αναπηρία μεταφέρονται και θα ανήκουν στις αντίστοιχες Ομοσπονδίες του αθλήματος τους.

 

Η νέα αθλητική Συνομοσπονδία έχει εγγραφεί στο μητρώο του ΚΟΑ με την επωνυμία «Κυπριακή Παραολυμπιακή Επιτροπή», αναλαμβάνει δράση από την 1η Ιανουαρίου 2014 και θα επιχορηγείται από τον Οργανισμό.

 

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

 

Μια από τις σημαντικές εργασίες που έχει επιτελέσει το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν η συζήτηση και η διαμόρφωση ολοκληρωμένου εγγράφου για την υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον Αθλητισμό. Το έγγραφο έχει υποβληθεί προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού από τον περασμένο Αύγουστο και περιέχει προτάσεις  και εισηγήσεις για όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης και αφορούν τον Αθλητισμό.

 

Να υπογραμμίσουμε δυο στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι στα πλείστα μεγάλα ζητήματα του αθλητισμού δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές και ούτε τέτοιες αναφύονται στις προγραμματικές θέσεις των πλείστων κομμάτων και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης διαφορετικών κυβερνήσεων. Ως εκ τούτου όλα τα μεγάλα θέματα βρίσκονταν ήδη ανοικτά ενώπιον του Δ.Σ του Οργανισμού.  Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι εισηγήσεις που περιέχονται στο έγγραφο που έχει ετοιμασθεί, διαμορφώθηκαν ύστερα από μελέτη αρμόδιων επιτροπών του Οργανισμού και τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων.

 

  1. ΝΕΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

 

Το θέμα της ανέγερσης νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στη Λεμεσό, που να ικανοποιεί τις ανάγκες των τριών σωματείων, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον ΚΟΑ την τελευταία 3ετία. Η αδυναμία ανεύρεσης χρηματοδότησης είναι ο μόνος λόγος που το έργο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

 

Το τελευταίο διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί οι επαφές και διαβουλεύσεις των σωματείων με πολιτειακούς παράγοντες και διαφαίνεται η δυνατότητα να εξευρεθεί από τα σωματεία η χρηματοδότηση του όλου έργου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί φυσικά μόνο με την  σύμφωνο γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργικού Συμβουλίου.

 

Λαμβάνοντας τα πιο πάνω υπόψη,  το Δ.Σ του Οργανισμού σε πρόσφατη συνεδρία έχει επαναβεβαιώσει προηγούμενες αποφάσεις, σχετικές με το όλο ζήτημα. Αυτές έχουν σχέση με την κάλυψη του συνολικού κόστους ανέγερσης του γηπέδου από την πολιτεία καθώς και την διαδικασία αποπληρωμής του δανείου με πρόσθετη χορηγία από το κράτος προς τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

 

  1. ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΜΑΚΑΡΕΙΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

 

Από τον περασμένο Ιούνη η ΚΟΠ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για αξιοποίηση του Μακάρειου σταδίου και μετατροπή του σε στάδιο των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου. Ο Οργανισμός από νωρίς κατέθεσε προσχέδιο συμφωνίας και ήταν έτοιμος για υπογραφή των σχετικών συμβολαίων από το περασμένο καλοκαίρι.

 

Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον εμπειρογνώμονα της ΟΥΕΦΑ που ήρθε στην Κύπρο τον περασμένο Νιόβρη, φαίνεται ότι η τελική απόφαση της ΚΟΠ θα εξαρτηθεί από την τοποθέτηση της ΟΥΕΦΑ κατά πόσο θα στηρίξει οικονομικά μια τέτοια κίνηση. Δηλαδή την    ανακαίνιση του Μακάρειου σταδίου για χρήση και από τις μικρές εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου. Η απόφαση της ΟΥΕΦΑ αναμένεται να παρθεί μέχρι τον ερχόμενο Απρίλη.

 

Σε περίπτωση που αυτή η πιθανότητα αξιοποίησης του Μακάρειου σταδίου από την ΚΟΠ ναυαγήσει, τότε το Δ.Σ του ΚΟΑ θα πρέπει στα πλαίσια ενός μακροχρόνιου προγραμματισμού, και παρά την οικονομική κρίση, να διοχετεύσει ένα σταθερό κονδύλι γύρω στις €200.000 σε ετήσια βάση για την ανακαίνιση του σταδίου και την αναβάθμισή του σε στάδιο Α’ κατηγορίας. Ήδη αυτή την περίοδο γίνεται ανακαίνιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του σταδίου, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα διεξάγονται νυκτερινοί ποδοσφαιρικοί αγώνες για κάποιο διάστημα, και προς τούτο έχει ενημερωθεί και η Ομοσπονδία..

 

  1. ΕΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ – ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ

 

Οι εκκρεμότητες που βρίσκονται ενώπιον του Οργανισμού είναι πάρα πολλές. Αρκετές από αυτές οφείλονται στη δραματική μείωση των εσόδων μέσα από τους προϋπολογισμούς, κάτι που δεν επέτρεψε στον Οργανισμό να υλοποιήσει διακηρυγμένες πολιτικές,  να ενισχύσει υφιστάμενους σχεδιασμούς και να καλύψει επείγουσες ανάγκες όπου αναφύονταν. Ιδιαίτερα στον τομέα έργων αθλητικής υποδομής, υπάρχουν δεκάδες δικαιολογημένα αιτήματα  αθλητικών φορέων και σωματείων, κάποια από τα οποία είναι ιδιαίτερα πιεστικά.

 

Μια από τις πλέον σημαντικές πολιτικές διακηρύξεις είναι αυτή της δημιουργίας περιφερειακών γηπέδων για τις ανάγκες του αγροτικού ποδοσφαίρου και ελπίζουμε ότι μέσα στο 2014 θα ξεκινήσει δειλά – δειλά η υλοποίηση με την τοποθέτηση συνθετικού χορτοτάπητα σε αριθμό γηπέδων της υπαίθρου.

 

Σημαντικός στόχος  για τον Οργανισμό είναι η προσπάθεια αύξησης των διαθέσιμων πόρων για στήριξη των προγραμμάτων του, μέσα από την έλκυση στρατηγικών συνεργατών από τον ιδιωτικό τομέα. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό και ήδη διαφαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα αφού η ΟΠΑΠ Κύπρου έχει αποφασίσει για κατ’ αρχή μακροχρόνια συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού μέσα από συνεργασία διαφημιστικής αξιοποίησης των αθλητικών χώρων του ΚΟΑ. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και έπονται μεγαλύτερες και ίσως πιο επωφελείς συνεργασίες και με άλλους φορείς και οργανισμούς.

 

Σημαντικό μέρος αυτών των εσόδων θα διοχετευθεί στη στήριξη των Σχεδιασμών Υψηλής Επίδοσης, αφού όμως ληφθούν υπόψη άλλες υφιστάμενες συμφωνίες αθλητών με αυτούς τους Οργανισμούς. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε και εκείνους τους αθλητές που δεν  θεωρούνται από τις εταιρείες ως πρωτοκλασάτοι και ως εκ τούτου δεν ελκύουν πρόσθετες χορηγίες προς αυτούς.

 

  1. ΩΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

Συνηθίσαμε όλοι τον τελευταίο καιρό να επικαλούμαστε το νέο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί και ο αθλητισμός.  Μιλούμε για την αναγκαιότητα να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα διαθέσιμα κονδύλια, θέτοντας πάνω από όλα αθλητές και αθλούμενους, μειώνοντας σημαντικά το διοικητικό κόστος του αθλητισμού.

 

Όμως, αυτό που έχει διαφανεί είναι ότι με το στέρεο υπόβαθρο που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια, ο κυπριακός αθλητισμός μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες και μάλιστα με λιγότερα κονδύλια. Και το μήνυμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι ο αθλητισμός αντιστέκεται στην κρίση και μπορεί να συνεχίσει να χαρίζει χαμόγελα ελπίδας, φτάνει να συνετιστούμε και να διατηρήσουμε τα κεκτημένα σ’ αυτές τις νέες συνθήκες.

 

 

  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

 

Με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης επιθυμώ πρώτα από όλα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές παράγοντες που στήριξαν και στηρίζουν αφειδώλευτα τον Κυπριακό αθλητισμό. Ευχαριστώ από καρδιάς τους συνεργάτες μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, τον Αν. Γενικό Διευθυντή, ολόκληρη  την Υπηρεσία του Οργανισμού, τους Προέδρους, Δ.Σ και Τεχνικούς Συμβούλους των Ομοσπονδιών και γενικά όλους τους αθλητικούς φορείς.

 

Μια τελευταία υπόμνηση. Ο αθλητισμός αγαπητοί συνάδελφοι διοικητικοί παράγοντες και φίλοι τεχνοκράτες λειτουργοί ανήκει μόνο στους αθλητές, τους προπονητές και τους αθλούμενους. Όλες οι αποφάσεις και ενέργειες μας πρέπει να εξυπηρετούν πρώτα και κύρια μόνο αυτούς. Όταν έχουμε αυτό υπόψη, μπορούμε να αποφύγουμε λάθη και παραλείψεις και να υπηρετούμε τον αθλητισμό της χώρας μας πιο αποτελεσματικά και πιο δίκαια για όλους.